Deltagande media
LÖRDAG 20 OKTOBER 2018
Nyhetsdiskussion
2015-03-12

Vänstern i skandal?

Vänsterpartiet anklagas i Aftonbladet för att ha fört över pengar till en organisation i Ukraina som stöder separatister och har kopplingar till Putin. Det framställs i ett tonläge som tyder på att tidningen anser att det är en skandal.

 

Anklagelsen innehåller tre huvudpunkter:

1. Att pengar ska ha överförts till en organisation, Borotba, som stöder separatister i östra Ukraina. Det påstås också att en rysk organisation, Vänsterfronten, som Borotba samarbetat med har kopplingar till Putin.

2. Att pengar överförts till ett privat konto vilket inte är förenligt med SIDAs regler.

3. Att det ska finnas en förfalskad namnteckning i en ekonomisk rapport från en person som är revisor.

 1. För det första fördes pengarna över under den tid, 2012 och 2013, då protesterna på Majdantorget inte börjat och än mindre inbördeskriget brutit ut efter kuppen i Kiev 22/2 2014. I Aftonbladet står det: ”Vänsterpartiet har skickat svenska biståndspengar till pro-ryska ukrainska separatister”. Det är ren lögn eftersom det inte pågick något inbördeskrig med ”separatister” när pengarna fördes över till Borotba. Då var Borotba en organisation som bl.a. kritiserade Janukovitj för korruption och verkade mot det högernationalistiska och nynazistiska partiet Svoboda. Vad är det som är suspekt med det?

Det är intressant att notera att Vänsterpartiet som torgfört en syn på konflikten som ligger nära den som propageras från USA och EU nu anklagas för att stöda en organisation som har kopplingar till Putin och ukrainska separatister. Vänsterpartiet har inte förmått att ta avstånd från kuppen i Kiev som genomfördes på ett sätt som strider mot konstitutionen och med hjälp av fascistiska stormtrupper. Det om något är skandal.

Jag har samtalat med ledande krafter från Borotba och uppfattat att de är kritiska mot kuppen i Kiev och mot rysk inblandning samt vill ha fred i Ukraina. Det är möjligt att enskilda medlemmar i Borotba strider på separatistsidan. Frågan är hur allvarligt det är och om de som beslutade (inom Vänsterns Internationella Forum) om att ge ekonomiskt stöd till denna vänsterorganisation 2012 och 2013 kunde ana hur utvecklingen skulle bli i landet 2014?

De eventuella kopplingarna till Putin var inte kända av dem som förde över pengar. Det som är klart är att Borotba har samarbetat med en rysk vänsterorganisation som uttryckligen är kritisk till Putin. De påstådda kopplingarna till Putins parti kommer säkert att kunna avvisas av personer som är mycket mer insatta än jag.

2. När pengar överfördes var det enligt uppgift inte klart att det var förbjudet att pengar inte fick överföras till privata konton. Nu är det fastställt att så inte får ske.

3. Namnteckningen kan vara förfalskad och det är oacceptabelt, men felaktigheter förekommer tyvärr i biståndssammanhang. Om det är sant förfalskades den aktuella namnteckningen 2010.

Inte mycket till avslöjande!

Dela artikeln

4 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  12 mars 10:31

  Tack för dekonstruktionen av skandalen.

  Intressant hur Aftonbladet rakt av köper att antingen är man med regeringen i Kiev, eller så är man med Putin. Inga andra positioner är tillåtna.

 2. Oleg Mezjuev
  12 mars 11:39

  Aftonbladet är lika desperata som deras arbetsgivare (USA, EU, NATO). Staplar lögn på lögn utan att blinka.

 3. Anders Fraurud
  12 mars 20:38

  Journalisten och Ryssklandskännaren Per leander skriver också om dessa lögner:
  http://www.internationalen.se/2015/03/oserios-ryktesspridning-i-aftonbladet-om-ukrainska-socialister/

 4. Lars Drake
  15 mars 19:54

  Ja Anders, Per Leander är mycket insatt i detaljerna kring de här anklagelserna. Min artikel handlar mest om orimligheterna i angreppet och bristen på logik.