Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Inrikes
2015-03-13

S-löfte om förstatligat järnvägsunderhåll lite värt

Inför valet 2014 lovade Stefan Löfven att socialdemokraterna, om man återkom till makten, skulle förstatliga underhållet av järnvägen. Löftet uttalades i en kampanjfilm från Socialdemokraterna. Allvarliga tillbud, såsom tågurspårningen mellan Flemingsberg och Älvsjö i januari förra året, bidrog då till att sätta frågan på dagordningen.

Frågan om förstatligande har inte minst drivits av SEKO, vars medlemmar på spåren fått betala ett högt pris för avregleringspolitiken. SEKO uppger att 740 järnvägare har varslats i den allt hårdare priskonkurrensen samtidigt som arbetsmiljön försämrats för de kvarvarande. Under valkampanjen tog bl.a. SEKO:s regionorganisation i Stockholm fasta på vallöftet och uppmanade sina medlemmar att rösta på socialdemokraterna med hänvisning till detta.

Hur mycket var då löftet från Löfven värt? Inte särskilt mycket visar det sig. Nu har nämligen den socialdemokratiske infrastrukturministern Anna Johansson meddelat att frågan om underhållet ska utredas. I SVT tonade hon ned innebörden i det tidigare löftet om förstatligande, och klargjorde att frågan är helt öppen:

"- Om vi kommer fram till efter att ha tittat ordentligt på frågan att det inte är det bästa sättet att använda skattepengar på eller få schyssta villkor i den här branschen då ska vi naturligtvis inte göra det. Kommer vi fram till att det är bästa sättet så ska vi så klart göra det, säger Anna Johansson infrastrukturminister."

Löfvens infrastrukturminister känner sig alltså inte alls bunden av det tidigare löftet om förstatligande (som rimligtvis måste betyda att staten står som utförare), och frågan har nu hamnat i en utredning.

Det vore intressant att höra Löfven svara på vad som förorsakat denna vändning. I en situation där bara en bråkdel av dom skattepengar som går till de företag som ska utföra underhållsarbetet faktiskt används för ändamålet, samtidigt som kaoset som följt på avregleringspolitiken är väl belagt, torde frågan knappast behöva utredas.

Är det månne så att regeringen står under påverkan från kapitalstarka intressen som tjänar på det nuvarande upphandlingssystemet? Svårt att bevisa kanske, men att löften från statsministern till järnvägare väger alltför lätt, det har vi fått ett tydligt bevis på.

Krävs det rent av en mer omfattande olycka med många dödsoffer även i det här landet för att det ska bli ändring? I samma veva nås vi av nyheten att regeringen i Argentina påbörjat ett förstatligande av järnvägen, bl.a. efter en allvarligare olycka där tiotals människor dött.

Det går alltså att backa tillbaka, att göra om och göra rätt, även i det nyliberala tidevarvets epok. Men då måste det till politisk vilja och åtminstone en gnutta hederlighet. Och, tyvärr, kanske en olycka där människor får sätta livet till.

Dela artikeln

3 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Jonas Karlsson
  14 mars 22:35

  Bra att uppmärksammas. Med tanke på förfallet av järnvägen är detta helt obegripligt. Iaf om man har utgångspunkten att Socialdemokraterna är ett progressivt parti. Att ledningen är långt åt höger ska inte underskatt. Detta kombinerat med en total rädsla för allt som kan orsaka motstånd från borgerligt håll.. En större olycka är inte långt borta om inte järnvägsunderhållet åtgärdas snarast. I regeringens budgetproposition skulle ju trafikverket få 1,2 miljarder extra för underhållet, men det sänktes ju sen av borgarna. Gamla spårväxlar som innebär stora säkerhetsrisker och som måste bytas ut direkt och samtidigt 700 uppsagda banarbetare pga "arbetsbrist". Medvetet sabotage. Mer om förfallet: http://www.st.nu/pa-jarnvagssparet-med-livet-som-insats#origin-db

 2. Gunnar Westin
  17 mars 06:28

  Hård kritik från ordföranden för SEKO:s förhandlingsorganisation på Infranord:

  "Det som borde göras, om vallöften är värda något, är att stoppa alla nya upphandlingarna av drift och underhåll samt att ta bort avkastningskravet på det statliga bolaget. Bolaget borde ges en ny instruktion för att kunna återgå till ett samhällsuppdrag med järnvägens bästa för ögonen istället för att ha som mål att leverera vinst. För så var tongångarna innan valet."

  Hela artikeln finns här: http://www.dagensarena.se/opinion/seko-var-tog-jarnvagsloftet-vagen-lofven/

  • Jonas Karlsson
   17 mars 09:21

   Skarp kritik från facket är bra, S verkar inte ta många steg åt rätt håll utan att pressas till det.