Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Utrikes
2015-03-17

Frankfurt: Entusiastiskt massmöte inleder Blockupy

Hundratals och åter hundratals aktivister trängdes ikväll i Fackföreningarnas hus i centrala Frankfurt, där representanter för Blockupy hälsade alla välkomna.

De började med att meddela att stadens kyrkor beslutat sig för att hålla öppet under morgondagens aktiviteter, som ett svar på polisens kampanj för att begränsa det offentliga rummet. De rapporterade också om en överväldigande gästvänlighet från Frankfurtborna, som i stora antal öppnat sina hem för att inhysa tillresta demonstranter.

Det är verkligen en internationell mobilisering, och entusiasmen går nästan att ta på. Aktivister från Skandinavien, Belgien, Holland, Frankrike, Östeuropa, Italien, Spanien och Grekland har samlats för att tillsammans med den tyska vänstern och fackföreningarna delta i de demonstrationer och blockader som riktas mot ECB och den europeiska nedskärningsregimen som har sin exekutiv i denna stad. Under kvällen och natten kommer ytterligare ett stort antal busslaster och ett specialchartrat tåg från Berlin att fylla på med fler.

Polisen har, ivrigt uppbackade av den tyska finanspressen, förberett sig för att möta mobiliseringen på sedvanligt vis. Vi får höra att de ska vara 10 000 till antalet, samt att de mobiliserat 90% av alla vattenkanoner som finns att tillgå i landet.

Redan har den omfattande mobiliseringen, ackompanjerad av pressens hets mot "terrorister och våldsverkare", faktiskt haft en viss effekt. Många av gästerna har meddelat att de inte ska komma på ECB:s invigningsfest, och evenemanget kommer att bli mycket mindre än man planerat. Icke desto mindre är ECB-högkvarteret, skrytbygget som kostat 1.3 miljarder euro att bygga, ordentligt avspärrat.

"Imorn ska vi mot detta visa att vi är det andra Europa" säger en av representanterna till församlingen, som brister ut i varma applåder och jubel. Och det är välförtjänt. Arrangörerna har verkligen gjort ett stort jobb för att planera och samordna motståndet.

Morgondagen börjar med upprättandet av ett antal blockadpunkter. Målet med dessa är att försöka hindra festdeltagarnas tillträde till ECB. Punkterna omringar den avspärrade zonen på en karta som visas med en projektor. De organiseras transparent och samordnas med utgångspunkt i regionala mobiliseringar, men informationen är rätt knapphändig.
 
Taktiken är att vi ska försöka gå runt polisen och använda våra kroppar för att nå blockadpunkterna. Eftersom även "paraplyer och ballonger" betraktas som passiva vapen av polisen, lär vi vara beroende av vårt antal för att lyckas.

Efter blockaderna organiseras en stadsvandring mot prekariseringen av arbetsförhållanden och ytterligare ett par aktioner av "Block war" och "Feminist intervention" (som båda ska utannonseras på twitter under morgondagen). Detta följs sedan av en massdemonstration kl.17, förlagd sent på dagen för att möjliggöra deltagande även för att många arbetare. Talare från olika länder och rörelser kommer att framträda, bl.a. aktivisten Naomi Klein. En minister från Rojava, Kobane, har förvägrats visum av den turkiska regeringen får vi veta.

"Block ECB, fuck austerity, see you on the streets!". Så lyder mötets avslutande ord. Nu är vi på väg hem, för att sova så mycket som möjligt. Det blir inte mycket. Vi har planeringsmöte redan kl.5, dvs i skrivandets stund, om dryga 5 timmar.

 

Följ Blockupy och protesterna på sociala medier:

Twitter: @blockupy

Aktionsticker: @blockupy_ticker

AntiRep Twitter: @AntiRep_Ffm

Facebook: fb.com/blockupy.europe

Webb: blockupy.org

Youtube: youtube.com/blockupywebteam

Hashtags: #blockupy & #18m

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Jonas Karlsson
    18 mars 23:22

    Coolt. Brukar ju alltid vara dynamisk organisering vid såna här tillställningar. Verkar varit mycket välkoordinerat?