Deltagande media
LÖRDAG 15 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2015-03-26

Saudiarabien anfaller Jemen

Den lokala stormakten Saudiarabien har flygbombat huvudstaden Sana, en militär flygplats, andra militära mål och den internationella civila flygplatsen. Sammanlagt har Saudiarabien haft 100 flygplan involverade i dessa insatser. Detta är utan tvekan en aggression som bryter mot FNs våldsförbud.

Det har varit en het diskussion om det var rätt av regeringen att avsluta ett avtal om vapenhandel med Saudiarabien. Huvudskälet har varit att Saudiarabien är en diktatur. Nu kan man hoppas att inläggen från höger inte kommer att fortsätta att upprepas. Det blir ju svårt att försvara att Sverige ska skicka vapen till krigförande land.

Vapenhandel med krigförande land har vi i och för sig ägnat oss åt tidigare, t.ex. när USA just hade anfallit Irak 2003. Svensk moral brukar ju inte vara särskilt principiell. Den är mer opportunistisk i sin normala utformning.

Syftet med operationen sägs vara att slå mot de rebeller som tagit makten och gynna den förra regimen som stöddes av USA och Sauidiarabien. Dessa två länder hamnar ofta på samma sida i konflikter i Mellanöstern. Saudiarabien eller personer i dess ekonomiska elit har gett stöd till terrorister som härjat i ett flertal länder i regionen och även i Ryssland.

Dela artikeln

3 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Lars Drake
  26 mars 09:36

  Nu har Saudiarabien och några andra närstående stater gått in med marktrupp.

 2. Mårten Fjällström
  26 mars 09:45

  Saudiarabien är den lokala konservativa stormakten. De slog ner de arabiska våren i grannländerna och det med västs goda minne. De var också inblandade i Jemens politik då, men jag följfde det inte i detalj. Jag vet inte vad de olika sidorna står för, men det kan knappast bli bättre av Saudiarabiens inblandning.

  Bra åtminstone att vapenavtalet sades upp.

 3. Jonas Karlsson
  28 mars 22:29

  Helt otroligt att ingen media nu frågar Moderaterna:
  1. Stödjer ni Saudiarabiens anfall mot Jemen?
  2. Aser ni detta anfall vara lagligt?
  3. Är det fortfarande en bra idé att exportera vapen till Saudiarabien?