Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Utrikes
2015-04-15

Bemanningsanställde André, 29, dog på sin arbetsplats

BRASILIEN Flera fackföreningsfederationer står bakom generalstrejken i Brasilien idag den femtonde april. Den största är CUT, men andra stora fack som anslutit sig är CSP-Conlutas och Intersindical.

Fackföreningsfederationerna rapporterar på sina hemsidor om manifestationer i alla delstatshuvudstäder från norr till söder i landet.

En stor del av Intersindicals pressmeddelande handlar om André Luis de Souza. André var anställd genom en underleverantör och som dog 29 år gammal på sin arbetsplats, dagen efter lagförslaget 4330 klubbades igenom i Brasiliens andra kammare (kongressen). Lagförslag 4330 avser att luckra upp arbetsrätten kring outsourcad (bemanningsanställda och underleverantörer) personal och verksamhet. André var far till ett sexårigt barn och arbetade hos underleverantören Enesa på fabriken Usiminas i Sao Paulos delstat. André krossades av ett byggblock på uppskattningsvis 40 kiloton, enligt Intersindical ,

Intersindical hävdar att lagens syfte är att "släppa lös kapitalets mordiska expansion på arbetarklassens bekostnad" och radar upp flera arbetsolyckor som sker på arbetsplatser där personalen inte vågar yttra sig om anställningsförhållanden med rädsla för att bytas ut.

Intersindical rapporterar att Andrés arbetsplats har varit skådeplats för över 50 dödsfall sedan 1988, och att majoriteten av dödsfallen har varit outsourcade arbetare. Intersindical understryker att arbetsplatsen är en dödsfälla för alla arbetare även hos moderbolagen men att de outsourcade är de som bär det tyngsta lasset vad gäller arbetsrelaterad ohälsa, olyckor och dödsfall på fabriken. Detta menar Internsindical är en anledning till att inte öppna upp dörrarna för ökad outsourcing eftersom det gör de ansvariga direkt skyldiga till framtida liknande dödsfall.

 

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Jonas Karlsson
    15 april 23:04

    Skrämmande, och som alltid är et arbetares liv och hälsa som i slutändan står på spel i dessa strider. Hoppas generalstrejken var framgångsrik och iaf skapar dynamik för fortsatt offensiv mobilisering.