Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Ekonomi
2015-04-16

Höjt utgiftstak öppnar för storsatsningar och hårda strider

Vårbudgeten som presenterades igår innehåller reformer för 8 miljarder. Det är uppenbart alldeles för lite. Samtidigt föreslår regeringen höjningar av utgiftstaket med 23 miljarder i år, ytterligare 41 miljarder 2016 och sedan 52 miljarder 2017. Detta banar väg för stora investeringar men också hårda politiska strider där Decemberöverenskommelsen mycket väl kan komma att brytas.

Vårbudgeten i sig var svag. Visserligen innehöll den vänsterpolitik för första gången på länge och det är givetvis bra. Men i en akut ekonomisk kris av historiska dimensioner, när Riksbanken pumpar ut pengar genom negativ reporänta och stödköp av statsobligationer i desperata försök att få igång företagens investeringar, är det tydligt att regeringens satsningarna är för svaga. Beaktar vi vårt samhälle ser vi gigantiska behov av sociala satsningar; på byggande av nya bostäder och upprustande av gamla, på välfärdssektorn och för att få ner arbetslösheten.

Taket i a-kassan höjs ändå och maxersättningen blir 20 000 kronor per månad de första 100 dagarna. Detta är en klar förbättring. Vänsterpartiet har också fått igenom förbättringarna i budgeten, till exempel satsningar på äldreomsorgen, förbättring av förlossningsvården, fler anställda i kvinnojourerna med mera.

 

Sverige har aldrig sett ett sådant gyllene tillfälle”

Men budgeten möter kritik på många håll för att satsningarna är för små.

– Det går inte att spara sig ur krisen. Rätt åtgärder, men för små volymer, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till Aftonbladet.

LO:s tidigare chefsekonom P-O Edin släppte nyligen en rapport, Totalrenovering av Sverige, där han förespråkar satsningar i 200-miljardersklassen under 20 år.

– Sverige har aldrig sett ett sådant gyllene tillfälle. Vi kan kompensera mycket av de skadliga saker som de tidigare regeringarna gjort, antingen av tvång eller på grund av dålig politik, säger P-O Edin till ETC.

 

Höjt utgiftstak öppnar för investeringar och hårda strider

Samtidigt föreslår nu regeringen höjningar av utgiftstaken i budgetarna för de kommande tre åren. För 2015 justerar regeringen upp taket med 23 miljarder till 1 158 miljarder, 2016 ytterligare 41 miljarder till 1 204 miljarder och 2017 med ytterligare 52 miljarder till 1 262 miljarder. Detta öppnar dörrarna för stora satsningar framöver, något som kapitalismens kris nu tvingar socialdemokraterna till. Satsningarna borde ha kommit redan för flera år sedan och frågan är om de nu kommer att vara tillräckliga - om de överhuvud taget alls går igenom. Klart är dock att detta inte kommer vara populärt bland de borgerliga partierna. Decemberöverenskommelsen, som har rekordlågt stöd bland de borgerliga väljarna kan mycket väl komma att fällas. (Endast 10 procent av moderatväljarna stödjer uppgörelsen.)

Men för vänstern finns inget alternativ, vi måste driva på för stora välfärdsinvesteringar, bostadsbyggande och klimatomställning. Striderna avgörs inte bara i parlamentet utan i slutändan är politiken ett resultat av opinionen och trycket på gatan. För att få igenom vänsterpolitik behövs skarpa förslag i parlamentet uppbackade av en stark opinion.

Mer läsning: Därför kan S tvingas gå åt vänster

Dela artikeln

3 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  18 april 17:24

  Jomenvisst.

  Utgiftstaket, eller rättare sagt överskottsmålet som styr utgiftstaket är också det som håller arbetslösheten uppe under lågkonjunkturer och i deflation, då riksbankens räntevapen inte biter något vidare. Med tanke på att deflationen i Europa drar ner den svenska inflationen vore det intressant att försöka sig på full syyselsättning på riktigt just nu. Kanske kan man anställa alla utan att riksbanken kan sabotera genom räntehöjningar.

  • Jonas Karlsson
   19 april 23:36

   Lånefinansierade Investeringar eller undergång. Typ så ser alternativen ut. Det nyliberala ekonomiska paradigmet har kört in i verklighetens isberg. Det har aldrig funnits bättre läge än nu att investera och verkligen genomföra stora välfärdsreformer. Det har aldrig varit lättare än idag, arbetslösheten kan åtminstone halveras. Nu gäller det att chansen tas, då kan vi också svepa undan benen för den rasistiska organiseringen, samtidigt som vi skapar ett riktigt mycket bättre samhälle.

   • Mårten Fjällström
    20 april 11:58

    Jag håller på att läsa en del om den långa depressionen i slutet av 1800-talet (framförallt USA). På flera sätt är den mer lik dagens situation än 30.talets depression. Deflation, truster, minskade vinster, minskande löner, ökad arbetslöshet och en stat som låst sig vid rodret.