Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Nyhetsdiskussion
2015-04-26

Lugnet före stormen i lala-landet Sverige

Landets bästa ekonomijournalist, både analytiskt och stilistiskt, Andreas Cervenka, skriver lättförståligt om beställningsjobbet att skapa en bostadsbubbla.

Hur har det då blivit så här? Lånebygget Sverige har inte tillkommit av en slump. Det handlar snarare om ett beställningsjobb. Ta en massiv statlig subvention för att låna (ränteavdraget), blanda in lite slopad fastighetsskatt, usel bostadspolitik och det hade nästan varit sensationellt om resultatet blivit ett annat. Ungefär som att sätta på duschen och chockas över att bli blöt.

Vad har då Sveriges lagstiftare gjort åt problemet?

I år är det femårsjubileum för det så kallade bolånetaket. Efter det har det kommit… ingenting.

Riksbankschefen Stefan Ingves stod länge på barrikaderna och sade sig vilja bekämpa bolånebrasan med sotat ansikte och brandslangen i högsta hugg. När huvudansvaret gick till någon annan (läs Finansinspektionen) lommade han surt iväg för att i stället återkomma med bensindunkar i form av minusränta. Hur nu det går ihop.

Cervenka skriver vidare att bostadsrättspriserna i Sverige ökat med 19 procent bara de senaste 12 månaderna och 150 procent sedan 2005. Enligt den så kallade Genève-rapporten om världsekonomin är Sverige på andra plats över världens mest skuldsatta länder med skulder på 293 procent av BNP, endast slaget av Japan med 411 procent.

Det handlar alltså om det privata skuldberget, Sveriges finansiella statsskuld är icke-existerande utan Sverige har en finansiell nettoförmögenhet runt 750 miljarder kronor (bruttoskuld drygt 40 procent av BNP).
Extra "intressant" läge nu när sossarna verkar luta åt satsningar på infrastruktur. Kommer det äntligen börja byggas bostäder. Vad blir effekten? Men riktigt stora problemen blir nog om lågkonjunkturen blir djupare och folk börjar bli av med jobben. Ja, finns många sätt att krascha på, frågan är nog inte om utan när.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.