Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Ekonomi
2015-05-18

Tunga ekonomer: skrota överskottsmålet och investera

De två tunga nationalekonomiprofessorna Pontus Braunerhjelm och Johan Eklund vill skrota överskottsmålet och öka de offentliga investeringarna. Därför vill de införa en lånefinansierad kaptialbudget och en driftsbudget, skriver de i en debattartikel i Dagens Industri.

Allt fler ekonomer - även från höger - ser nödvändigheten att öka de offentliga investeringarna. I tider av deflation och låg tillväxt framstår överskottsmålet som allt mer absurt. Pontus Braunerhjelm är forskningsledare vid Entreprenörskapsforum och professor i nationalekonomi, och Johan Eklund är vd vid Entreprenörskapsforum och professor i nationalekonomi. De vill ersätta överskottsmålet med ett balansmål och skriver så här:

”Uppskattningar av underhållsbehovet av den svenska infrastrukturen varierar mellan 30 och 300 miljarder kronor – ingen vet exakt men helt klart är att det handlar om mycket stora belopp.

På sikt riskerar detta att kraftigt hämma framtida generationers välfärd. Frågan är vem som kan axla rollen som ”framtidens” och framtida generationers lobbyist när man inte skiljer på kostnader för investeringar respektive löpande offentliga utgifter?”

Vidare vill de att kapitalbudgeten kompletteras med tydliga riktlinjer för maximal skuldsättning i förhållande till BNP och att staten över en konjunkturcykel enbart får ta upp lån avsedda för investeringar.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.