Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2015-05-21

USA skickar ökända B52-plan till Sverige

AP Amerikanska B52-plan ska simulera minfällning över svensk mark, skriver DN.

Om några veckor simulerar amerikanska B52-bombflygplan minfällning på svensk mark. Flera riksdagspartier är starkt kritiska och anser att Sveriges alliansfrihet urholkas. ”Det här ökar risken för konfrontation”, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, till DN.

Den 25 maj till 5 juni kommer krigsförande länder genomföra flygövningar över norra Sverige.

Två stora internationella militärövningar på svensk mark står för dörren. 115 stridsflygplan och tankerflygplan samt omkring 3.600 personer deltar från USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Sverige. Därefter kommer en Natoledd marinövning genomföras. Då kommer amerikanska B52-bombflygplan simulera minfällning och marinsoldater kommer öva landsättning från havet mot Ravlunda skjutfält i Skåne med brittiska, amerikanska och polska trupptransportfartyg, skriver DN.

 

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att de leder till ökad risk för upprustning och konfrontation. Han vill att regeringen säger nej fler övningar.

– Det här är ett led i Sveriges anpassning till Nato och det är så det uppfattas i vår omvärld. När man lägger till värdlandsavtalet, som innebär att vi förebereder oss för att kunna ta emot Natotrupp i Sverige, så urholkar det vår alliansfrihet. Jag tycker att det här innebär att regeringen steg för steg anpassar oss till Nato utan att be svenska folket om lov, säger han.

Partiledaren anser att de amerikanska B 52-flygplanen som deltar i Baltops 15 är särskilt provocerande.

– Jag växte upp med tv-bilder på utraderade vietnamesiska byar och barn som massakrerades av just den här flygplanstypen. De är också en del av USA:s kärnvapentaktik, deras strategiska bombflyg som ska kunna ha kärnvapen. Jag tycker att Sverige ska ha en tydlig politik för kärnvapennedrustning, då stämmer inte det med att man övar ihop med de planen.

Det är ju uppenbart att dessa övningar tillsammans med krigshetsande USA och Nato inte gynnar Sveriges säkerhet. I

Tvärtom ökar detta bara spänningarna och det ligger nära tillhans att tro att Rysslands påstådda kränkningar av Sveriges luftrum hänger samman med Natos utvidningsstrategi.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.