Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Ekonomi
2015-06-03

LO presenterar plan för full sysselsättning

Det behövs en ny politik med kraftiga investeringar för att nå full sysselsättning. Det är innehållet i LO:s rapport ”Vägen till full sysselsättning och rättvisare löner” som presenterades idag.

Rapporten är ett resultat av förra LO-kongressens beslut och kommer läggs fram för behandling på kongressen 2016. Den  är enligt LO ”ett viktigt bidrag i diskussionen hur Sverige åter kan bli ett land med full sysselsättning och hur den solidariska lönepolitiken kan moderniseras”.

LO driver nu på för en ny ekonomisk politik, "från åtstramning till expansion" med förslag på stora satsningar på eftersatta områden. Rapporten innehåller konkreta förslag och krav på en lång rad områden varav en expansivare ekonomisk finanspolitik står högst på listan.

- Det är tveklöst det viktigaste för att nå full sysselsättning, säger Karl-Petter Thorwaldsson när han tvingas lyfta fram det viktigaste bland de föreslagna åtgärderna.

Målen för LO är en arbetslöshet på 2-4 procent, där sysselsättningsgraden ska vara minst 85 procent och det ska vara minimala skillnader mellan olika grupper.

På det arbetsmarknadspolitiska området vill LO tillföra mer resurser för arbetsmarknadsåtgärder. Det lovar också att förhindra framtida lönerace som ”hotar eller omöjliggör en expansiv finans- och penningpolitik”. I klarspråk, LO lovar fortsätta att tygla arbetarnas lönekrav om de blir höga.

LO har rätt om investeringarna men verkar ha missat att det är vinster på lönernas bekostnad. I helhet är dock LO:s rapport ändå ett stort steg framåt. I Sverige där statsfinanserna är bland de starkaste i världen är en ny ekonomisk era inom räckhåll om trycket blir tillräckligt stort.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.