Deltagande media
LÖRDAG 25 SEPTEMBER 2021
Nyhetsdiskussion
2015-06-15

Per Lindvall: Grekland bör ställa in betalningarna

De flesta utomstående ekonomer bedömer en inställning av betalningarna som det mest rimliga, enligt Svd.

Svenska Dagbladets ekonomianalytiker Per Lindvall anser att Grekland bör ställa in betalningarna till trojkan då trojkans överskottskrav innebär en "fortsatt vandring ut i en allt torrare ekonomisk öken".

Förhandlingarna mellan den Syriza-ledda grekiska regeringen och trojkan verkar i det närmaste ha strandat. Enligt en talesman för EU-kommissionen står parterna långt ifrån varandra och förhandlingen igår bröts efter bara 45 minuter.

Per Lindvall passar på att kasta smuts på Syriza regeringen (som antagligen är den mest välutbildade regeringen i Europa med bland annat två professorer i nationalekonomi, Giorgos Stathakis och Yanis Varoufakis) men inser att dess linje är den enda rimliga.

För även om den grekiska Syriza-regeringen har fått epitet som omöjlig, amatörmässig, populistisk och marxistisk, så har den hållit en konsekvent linje under dessa förhandlingar, en linje som även de flesta utomstående ekonomer bedömer som den enda hållbara. Den går ut på att det primära överskottet, före räntebetalningar, i Greklands statsbudget i det rådande ekonomiska läget inte kan vara för stort om Grekland ska överleva som ett utvecklat land.

Trojkans krav har sänkts till att det primära överskottet stegvis ska trappas upp till motsvarande 3,5 procent av BNP för 2018. På så vis frigörs enligt Lindvall 7,2 miljarder euro men dessa ska bara ska gå till att betala räntor och förfallande lån. Inte täcka underskott i den grekiska statens finanser.


Fler och fler högerekonomer börjar inse situationens totala absurditet och att nyliberal åtstramningspolitik leder mot avgrunden i detta läge. För Greklands del verkar det dock vara för sent. Väldigt lite tyder på att trojkan med Tyskland i spetsen ska ändra politik inom den närmaste tiden.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.