Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Utrikes
2015-06-23

Ännu ingen uppgörelse för Grekland – dominoeffekt hotar vid Grexit

Trots intensiva förhandlingar och uttalanden att klockan är ”30 sekunder i tolv” lyckades ingen uppgörelse nås mellan trojkan och Grekland under måndagskvällen. Samtidigt varnar bedömare för att konsekvenserna av en Grexit underskattats och att en dominoeffekt är ett möjligt scenario.

Den 30 juni förfaller lån på 1,5 miljarder euro som Grekland har till IMF. För att betala dem behöver Grekland ta nya lån men villkoren för dessa är oacceptabla eftersom EU, IMF och ECB kräver fortsätta nedskärningar i utbyte mot lån.

Under måndagskvällen kom ändå indikationer på att parterna har närmat sig varandra och en lösning möjligtvis kan nås.

Läckor talar om att Greklands senaste förslag innehåller en höjning av momsen från 6,5 procent till 13 procent och åtgärder på pensionsområdet och försvarsutgifterna.

Om ingen lösning nås före förfallodagen 30 juni kan Grekland tvingas att ställa in betalningarna och bli tvugna att lämna euron och kanske till och med hela EU-samarbetet, skriver Dagens Industri.

Samtidigt varnar Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare att finns en stor risk att effekterna av en Grexit underskattas.

– Även när den första chocken lagt sig kommer det att finnas en gnagande oro att andra länder, som till exempel Portugal, kan komma att lämna eurosamarbetet i framtiden och det kommer att hålla tillbaka investeringar, säger Andreas Hatzigeorgiou till Dagens Industri.

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.