Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Utrikes
2015-07-05

Följ Synapze live-rapportering från Aten

Synapze har folk på plats i Aten och kommer fortlöpande försöka uppdatera alla läsare runt läget kring den viktigaste dagen på väldigt länge för Europa, vänstern och arbetarklassen.

11.42 Nästan alla affärer är stängda idag pga valet. Kollektivtrafiken helt avgiftsfri för att alla enkelt ska kunna åka till vallokalerna. Stämningen är lugn och svårt att se på ytan att detta är en ödesdag.

12.08 På väg till Syntagma-torget. Fullt med affischer från framför allt nej-sidan på lyktstolpar, elskåp och väggar.

12.32 - Jag röstar nej, jag har inga pengar att förlora. De med mycket pengar på banken, kanske 40 000 euros och mer tänker annorlunda, säger arbetslöse Giorgios, 35.

13.09 Paus för glass på Syntagma-torget. Talar med en dam i 65-årsåldern från Cypern. "Där gjorde trojkan oss fattiga över en natt 2013. Cypern gick från rikt till fattigt och har fortfarande inte återhämtat sig utan situationen är katastrof."

13.42 Talar med Thanasis som är på plats på Syntagma i ett tält för nej-sidan, oxi. "Alla vet att nej-sidan kommer vinna trots att media kampanjar hårt för ett ja. I kväll kommer det vara stor fest här på Syntagma. Imorgon kommer EU-ledarna vara jävligt rädda efter meddelandet att vi fått nog av nedskärningar och det politiska klimatet kommer förändras i hela EU. På längre sikt kommer Grekland att lämna euron och andra länder följa efter."

14.23 Väldigt lugn stämning i centrala Aten. Nej-sidans affischer dominerar kraftigt gatubilden. Ja-sidan mobiliserar mer genom dominans i högervriden media. 

14.35 Sitter på McDonalds och äter. En förmodat hemlös man sätter sig brevid och frågar med teckenspråk om han kan få några strips. Han får halva påsen och slänger i sig dem. Några som sitter brevid ger honom mer mat som han slänger i sig som utsvulten. Sen börjar han gråta och går därefter från restaurangen.

15.30 Politisk propaganda sprejat på väldigt många "galler" framför butikerna som är stängda idag pga valet. "De fattiga röstar nej. Men är du en bank har du inga problem" är ett exempel.

15.44 Märks nu en viss polisnärvaro runt Syntagma. Kanske runt 6-8 stycken på motorcykel. Lär bli både mer folk och poliser på torget ikväll.

16.15 Ljud riggas på torget. Ovsett vilken sida som vinner idag kommer det folk hit. En av de ansvariga är märkbart orolig över polariseringen mellan de båda sidorna och vad som ska hända framöver.

16.41 Jag tar nu en liten paus för att ladda inför kvällen. Kommer då befinna mig på Syntagma-torget och förhoppningsvis fira valsegern för nej-sidan tillsammans med tusentals greker som fått nog av nedskärningar. Vi kommer då bjuda på live-streaming via min nystartade kanal på Bambuser.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.