Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Utrikes
2015-07-06

Grekland: Folkets storslagna vinst över eliten

Det var givetvis en härlig stämning på Syntagma-torget i Aten i natt. Leenden, vänlighet, talkörer, sång, tillsammans med grekiska och röda fanor som vajade i luften. Efter fem år av påtvingade nedskärningar från den EU-ledda trojkan var det många greker som nu talade om värdighet och om möjligheten till en bättre framtid – men också om resultatet som en tjänst till Europas folk.

– Ett nej var det enda sättet att hitta en väg framåt, bort från nedskärningarna som ruinerat ekonomin och under fem år visat sig helt verkningslösa för att få landet på fötterna, säger Yannis till Synapze.

Vid Oxi-kampanjens samling på Klafthmonos-torget kunde valresultaten följas via storbildsskärm. Stämningen ökade snabbt och jublen avlöste varandra. Redan tidigt på kvällen stod det klart att nej-sidan – oxi – skulle vinna en jordskredsseger. Två timmar efter att vallokalerna stängt var det solklart att nejsidan skulle vinna stort.

– Det är helt klart att nej-sidan har vunnit, siffrorna är 62-38 till nej-sidan nu, säger Helen som ingått i Oxi-kampanjen.

Mobiliseringen har varit imponerande. Medan ja-sidan fått kraftigt stöd i medierna som spelat på folks rädsla, har nej-sidan haft en överlägsen närvaro på gatorna. Centrala Aten är fullt av OXI-affischer, på lyktstolpar, elskåp, husväggar.

– Vi har varit ute på gatorna hela dagarna och pratat med människor, demonstrerat på torgen och talat till folk att de inte får bli rädda. Vi har också jobbat mycket via Internet; Facebook, Twitter etcetera, säger Helen.

När jag anlände till Syntagma-torget är det redan fyllt av tiotusentals människor och torget fylls hela tiden på. Gissningsvis runt 50 000 personer firade segern under kvällen. Överallt leenden, folk verkar lättade, trots att alla är medvetna om att de svåra tiderna inte är över.

– Vi vet inte vad som händer imorgon, men ikväll får vi äntligen fira! Det här är en storslagen seger för demokratin och viktigt för hela Europas folk och för hoppet om en bättre framtid. Vi har skickat en signal till EU att nedskärningarna inte kan fortsätta, säger Nikos, som till vardags jobbar som psykolog.

Festen fortsatte långt in på natten men massorna började tunnas ut framåt midnatt – grekerna jobbar ju som bekant flest timmar per år i hela EU!

Idag kan vi förutom att glädjas åt grekernas rungande nej, också underhållas av analyser i borgerlig media om att grekerna nog inte förstod vad de röstade för. Elitens förakt mot demokratin har sällan varit större. Men den här gången vann folket.

Nu behövs internationell solidaritet som uppbackning. Driv frågan i din organisation och gå med i Nätverket för Grekland.

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  06 juli 21:43

  Whoho!

  Kul att du är på plats och rapporterar.

 2. Jonas Karlsson
  07 juli 20:44

  Japp, kul att vara här. Mycket action och både Grekland och Spanien visar ju att vänstern tycks dra längsta strået när det blir riktig kris (dock ej med automatik).