Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Inrikes
2015-08-11

UNT:s politiske redaktör sprider lögner

UNT:s politiske chefredaktör Håkan Holmberg sprider lögner och verkar vilja inskränka den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

I dagens Upsala nya tidning basunerar den liberala chefsredaktören ut att ”Tunnelbanan inte är allmän plats” och att ”Den som äger en galleria har sin fulla rätt att avvisa den som vill bedriva propaganda för en politisk åsikt..”. Allt i kölvattnet av det hycklande rasistpartiets hetskampanj i tunnelbanan.

För en liberal som Holmberg borde det rimligt att värna demokratiska grundfundament som yttrandefriheten. För en välavlönad chefredaktör borde det vara rimligt att undersöka fakta innan publicering. Inget av detta tycks vara intressant för liberalen Holmberg.

En snabb titt på Polismyndighetens webb avslöjar att Holmberg sprider lögner. Det är ingen tvekan utan står i klarspråk:

”En offentlig plats kan också vara en galleria med särskilda öppettider. Platsen räknas som offentlig under dessa öppettider.”

Eller varför inte gå till lagboken, Ordningslag (1993:1617):

2 § Med offentlig plats enligt denna lag avses
1. allmänna vägar,
2. gator, vägar, torg, parker och andra platser som i detaljplan
redovisas som allmän plats och som har upplåtits för sitt ändamål,
3. områden som i detaljplan redovisas som kvartersmark för hamn- verksamhet, om de har upplåtits för detta ändamål och är tillgängliga
för allmänheten, samt
4. andra landområden och utrymmen inomhus som stadigvarande
används för allmän trafik.

På en offentlig plats är det till exempel tillåtet att utan tillstånd dela ut flygblad, inklusive politisk propaganda. Kanske vill Holmberg att lagen ska ändras? Då vore det ärligare att skriva det. Eller beror Holmbergs lögner rent av på okunskap?

Av källhänvisningen får vi intrycket att vår käre liberal inte bryr sig mycket om faktakoll i demokratifrågor. Enda referensen är till ”arkitekturkritikern” Ola Anderssons förvirrade artikel i Dagens Nyheter som kritiserats här.

Är det alltså så de tunga liberala opinionsbildarna hanterar fakta, läser en slarvig debattartikel och tar den för sanning? Frågan inställer sig: Hur mycket lögner matas vi med från UNT:s ledarreaktion i andra sammanhang?

 

Dela artikeln
Fler artiklar av Lina Andersson

3 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  11 augusti 12:07

  Bra fångt.

  Det är äganderätt versus yttrandefrihet, där den som inte äger en galleria (eller tillstånd från galleriaägaren) inte heller ska ha yttrandefrihet.

  Det kanske behövs fler deonstrationståg genom gallerior...

 2. Jonas Karlsson
  12 augusti 09:53

  Bra artikel! Den ofta låga sanningshalten hos borgerliga ledarsidor behöver uppmärksammas mer.

 3. Lina Andersson
  17 augusti 10:38

  Tack. Jag ska försöka skriva mer när jag hinner.