Deltagande media
LÖRDAG 15 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2015-09-23

FN-kritik mot Ukrainas regering för brott och brister i utredningar

 

 

 

Christof Heyns, som är FNs rapportör om bl.a. utomrättsliga avrättningar har gjort ett långt uttalande efter sin resa i Ukraina. Uttalandet riktar allvarlig kritik mot regeringen i Kiev.

Uttalandet tar upp allvarliga brister i utredningar av brott av mord som skedde i samband med händelserna vid Maidantorget 18-20/2 2014 och Odessa 2/5 samma år. När det gäller massakern i Odessa kritiseras även polisen för passivitet och brandkåren för att det dröjde 45 minuter att komma till platsen trots att brandstation ligger nära.

Kritik riktas även mot att regeringens aktiviteter (straffexpedition) i östra Ukraina benämns ”anti-terroroperation" (ATO) trots att det rör sig om ett inbördeskrig. Observera att Nationalgardets privatfinansierade bataljoner deltog utan att stå direkt under arméns befäl. Dessa bataljoner leddes och befolkades till en del av fascister. Rena terrorister har deltagit i denna ”anti-terroroperation”. Fortfarande finns det inofficiella milisgrupper, ledda av Högra sektorn, som tolereras av regeringen och inte straffas för sina brott.

Även några brott mot krigets lagar tas upp i rapporten.

Uttalandet diskuteras även på globalresearch.ca (här).

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.