Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2015-09-28

Sveriges Radios Moskvakorrespondent vränger fakta

I ett inslag i Dagens Eko (28/9 2015) rapporterade Maria Persson-Löfgren om Putins kommande framträdande i FN och om en intervju i CBS ’60 minutes’. Hon refererade även om hur detta behandlas i rysk TV. Den bild hon gav är en perverterad bild av verkligheten.

Detta är bara ett exempel på förvrängning. Hon sa (enligt sr.se):

”Delar av en intervju i CBS ’60 minutes’ sänds, men en hårt redigerad version”.

Hur mycket av dylika intervjuer sänds i sin helhet i andra media än där de ursprungligen lades ut? Jag har lyssnat på hela intervjun och finner inget som det finns intresse av att dölja i Ryssland. Hon sa vidare:

”Obekväma frågor, som handlar om rysk militär närvaro i Ukraina, avfärdar Putin med att ”ni har ju också militärer i Europa och innebär det att Tyskland är ockuperat?”.

Här ges intrycket att Putin medger att Ryssland har trupp i Ukraina. Det var inte den frågan detta svar avsåg och han sa inte ordet ”också” i det sammanhanget. Om man inte accepterar M P-L:s svepande och insinuanta formulering utan går till CBS utskrift av intervjun, som jag uppfattar som en korrekt återgivning av vad som sades, blir bilden en annan. Intervjuaren Charlie Rose (CR) och Vladimir Putin (VP), min översättning från engelska. Hela intervjun finns här.

CR: ”Ni har militär närvaro på gränsen till Ukraina. En del hävdar t.o.m. att det har varit rysk trupp inne i Ukraina”

Observera att denna fråga inte är obekväm i Ryssland. Den här typen av frågor diskuteras ofta i debattprogram i rysk TV, där bl.a. vältaliga personer från Ukraina och USA fått delta. Putins svar:

VP: ”Ni har militär närvaro i Europa.” (Obs inget ”också”)
CR: Ja.
VP: ”… om vi har militära styrkor på vårt territorium, på gränsen till någon stat, anser ni då att det är brottsligt”.

Putin svar syftar på det första påståendet om trupp på gränsen till Ukraina inte det lösare påståendet om att ”En del hävdar t.o.m. …”. Han har ju redan i andra sammanhang tillbakavisat obevisade påståenden om att Ryssland har trupp i Ukraina.

Till SR: Kritisera gärna Rysslands president för det han gör eller säger, men lägg inte ord i hans mun och hävda inte att vissa personer är hans talespersoner när de inte är det (såsom gjorts flera gånger i svenska media).

 

 

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Bert Hoflund
    29 september 09:45

    Bra! Fortsätt att avslöja denna skamfläck för public service. Kan förresten någon bekräfta att hon inte kan ryska?

  2. Lars Drake
    29 september 17:55

    SR o SVT håller en mycket låg nivå på många utrikeskommentarer. Det är inte bara de privatägda borgerliga tidningarna som är svaga på det området.