Deltagande media
LÖRDAG 15 DECEMBER 2018
Utrikes
2015-10-12

Rysk propaganda enligt Sveriges Radio

Nästan samtidigt som jag blev färdig med min artikel om lögner och förvrängningar som syftar till att svartmåla Ryssland kom det ett program i Sveriges Radio om rysk propaganda riktad mot Sverige. Programmet ingick i ”Godmorgon, världen!” under rubriken ”Putins informationskrig mot Sverige”.

Programmet tillhör SR:s bottennoteringar. Min artikel tog bara upp exempel (21 st) från vad politiker sagt eller sådant som förekommit i svensk press och TV/SR i program som i alla fall försökt framstå som seriösa. SR-programmet bygger även på sådant som förekommit i ryska humorinslag på TV och på nätet.   

Skämtprogram som driver med Sverige syftar till att underhålla rysk publik. Jag har sett massor av dylika ryska TV-program och inget verkar vara för heligt för att skämta om (inte ens Putin om någon skulle tro det).

Påståendet om att svenskar fraktar jord från Ukraina till Sverige, som görs en stor affär av i programmet, har på ett föredömligt sätt redan bemötts av Stefan Lindgren.

Stefan Lindgren har tidigare skrivit om ett annat av de exempel som togs upp i programmet, det om att Carl Bildt har varit en CIA-agent. Det bygger på uppgifter från Wikileaks och har diskuterats i t.ex. Aftonbladet och Sveriges Radio. Är det konstigt att det tas upp i rysk TV när Carl Bildt, i egenskap av svensk utrikesminister, har jämfört Vladimir Putin med Adolf Hitler.

I programmet säger en av de intervjuade ”en auktoritär regim som kontrollerar media”. Det uttalandet tas för sanning och ifrågasätts inte alls. Återigen vill jag hänvisa till Rysslandsexperten Stefan Lindgren.

Angående det malaysiska flygplanet som sköts ner över Ukraina förra året uttalades följande: ”som sköts ner av ukrainska rebeller”, som om det på något sätt är en självklar sanning. Utredningen som ska fastställa vad som ligger bakom nedskjutningen har ännu inte publicerats och det finns förhållanden som pekar i olika riktning.

Oleg Mezjuev från Anti-Euromaidan, Sweden (som för övrigt har skrivit några väldokumenterade artiklar på Synapze) får framföra ett budskap som talar mot den bild som ges. En minut av en timmes intervju. Gissa om de bästa argumenten han framförde togs med.

Ett exempel på propaganda som ingick i programmet är påståenden om att vi i Sverige skulle vara revanschistiska pga förlusten vid Poltava. Om det gäller svenska folket är påståendet grundlöst (rent trams). Om det gäller Carl Bildt vet jag inte vad jag ska tro efter hans framfart i Ukraina och diverse uttalanden om Ryssland. Ett annat exempel är att bilder som påstås föreställa något i inbördeskriget i Ukraina men inte är från det kriget. Dylika övertramp har förekommit på båda sidor, tyvärr.

Huvudintrycket är att redaktionen visar att de själva gått på västpropagandans bild av världen och själva gjort sig till en del av denna propaganda.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.