Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2015-10-25

Tony Blair: jag ber om ursäkt

Förre premiärministern i Storbritannien Tony Blair har bett om ursäkt för sin roll i samband med Irakkriget. Det sensationella är inte att kriget medfört mycket allvarliga konsekvenser utan att Tony Blair erkänner detta idag efter 12 år.

Blair medger att kriget bidragit till framväxten av ISIS som terroriserat människor i Irak och Syrien. Han har bett om ursäkt för att han inte förstod vad det skulle få för konsekvenser att plocka bort en regim. Han litade på Dick Cheney och Donald Rumsfeld och säger sig inte ha förstått att de avsåg att helt demontera det statsbärande Baathpartiet vilket medförde att det inte fanns någon fungerande administration i landet. Det gav ett vakuum där al-Qaida kunde breda ut sig och många soldater och befäl blev arbetslösa vilket bidragit till framväxten av ISIS.  

Tony Blair har nu bett om ursäkt för sin roll, men skyller på att informationen han fick om de påstådda massförstörelsevapnen var felaktig. Det är falskt eftersom kritiken mot denna felaktiga information fanns redan när kriget startade. Han erkänner naturligtvis inte krigsbrott.

Kan det vara så att hans ursäkt är ett sätt att försöka undgå en juridisk process där han skulle anklagas för krigsbrott? Det är många som kräver en sådan process i Storbritannien. Tilläggas kan att krigsrätt för de största krigsförbrytarna: George W Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld och några till ännu inte på allvar står på dagordningen i USA. I det landet är det de som avslöjar maktens brott som döms till långa fängelsestraff inte de som begår grova brott mot internationell lag.

Detta har tagits upp av TT, men deras korta text är inte alls lika ingående som den engelska som jag länkat till som grund för nyhetskommentaren.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.