Deltagande media
LÖRDAG 15 DECEMBER 2018
Kolumn
2015-10-26

Om propagandakrig

Vår försvarsminister, Peter Hultqvist, han är rolig. Han vill att vi ska satsa på att lära oss mer om propaganda ….. genom att samarbeta med ett center i Nato!

Vi ska delta i Natos Center för strategisk kommunikation i Lettland. Det beskrivs av Mats Eriksson (SR) på följande sätt:

”Flera Natoländer och Finland är med.
Hittills har det fokuserat på hur Ryssland utnyttjar propaganda, men det tittar också på Islamiska staten och hur Nato borde utnyttja informationskanaler.” (SR 26/10 2015)

Här finns inte en antydan om att Nato och dess medlemsländer ägnar sig åt desinformation. Motståndarna ägnar sig åt ”propaganda” och Nato åt ”information”. Redan den beskrivningen är en del av propagandan!

Ja, nu ska vi lära av Nato! Varför inte lära direkt av USA? Det landet har ju stått för den mest avancerade desinformationen under de senaste 25 åren. Det går säkert att ordna en intervju med någon på Wikileaks eller varför inte tala med nestorn, Noam Chomsky. Eller varför inte lära av Ryssland som i Sverige påstås ägna sig åt propaganda (det gör de också såsom alla viktiga aktörer), även om de inte på något sätt når upp till USAs nivå.

Vi ska även lära oss att hålla oss till sanningen själva, det låter bra.

– Vi ska inte bidra till att sprida osanningar och desinformation. Det viktiga är att upprätthålla sanningen, säger Peter Hultqvist.

Ja, där finns det mycket att förbättra. Politikerna kan ju signalera att SR/SVT ska hålla sig till fakta det vore en bra början. Här finns 21 exempel på övertramp i media eller bland politiker i Sverige. Peter Hultqvist står själv för ett av dem, liksom Margot Wallström och Carl Bildt. En bra grupp att börja med.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.