Deltagande media
LÖRDAG 20 OKTOBER 2018
Inrikes
2015-10-28

De farligaste ryska trollen på nätet avslöjade

Det har talats mycket om ryska ”troll” och desinformation som står mot den bild som vi är trygga med. Nu har några av dem som är mest aktiva på den svenska ”propagandamarknaden” kartlagts. De skriver om att det som sägs i svenska media inte är sant. De lägger fram fakta om utvecklingen i Ryssland och Ukraina som inte stämmer med det vi lärt oss av DN och SVT. Synnerligen allvarligt hot mot åsiktsmonopolet. Nedanstående kan dokumenteras, men av säkerhetsskäl görs det inte här.

 1. En av Sveriges främsta Rysslandsexperter som är historiker, journalist och översättare. Personen är väl känd i vänsterkretsar, men förekommer i stort sett aldrig i SVT trots dennes stora kunskap inom relevanta områden. Driver en egen blogg och är sannolikt den som avslöjat flest lögner om Ryssland i Sverige

 2. En f.d. professor i medicin. Driver en egen blogg som tar upp USAs utrikespolitik och mycket annat. Tycker om att avslöja falskhet i nyhetsflödet.

 3. En f.d. högt uppsatt finländsk diplomat. Länkar till och kommenterar nyheter som kommer från Ryssland. Denna person har intervjuats några gånger i internationella media men naturligtvis inte i Sverige.

 4. En lärare med brett internationellt nätverk som jobbat med miljöfrågor och går till originaldokumenten innan det blir något inlägg skrivet. Har under senaste året skrivit mycket om Ukraina.

 5. En kommunaltjänsteman som också tillhör dem som är mest insatta i utvecklingen i Ukraina. Har skrivit flera väldokumenterade artiklar i det ämnet.

 6. En f.d. lärare som drivit frågan om risken för krig i rymden och som gång på gång påpekat hur många militära baser USA har.

 7. En känd filmskapare, främst inom dokumentärfilm, som avslöjat mycket om sånt som stormedia inte lyckats beskriva.

 8. En f.d. adjungerad professor i nationalekonomi som skrivit ett stort antal artiklar på Synapze. Personen har arbetat i Sibirien med två EU-finansierade projekt (som efterfrågats av myndigheter respektive ett universitet på plats).

Bör man kalla dessa flitiga skribenter för troll när de framträder med eget namn? Nej naturligtvis inte, men det görs dagligen på nätet. Några av dem har gett ut böcker i olika ämnen. Det är intressant att hälften av dem är pensionärer, de har mer fri tid och behöver inte vara rädda att bli avskedade.

Dela artikeln

3 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Lars Drake
  28 oktober 13:00

  Det finns en liten gnutta ironi i texten om någon skulle missa det.

 2. Oleg Mezjuev
  03 november 12:18

  Ja, de är hemska de där "trollen". Särskild varning utfärdas för nummer åtta. :-)

  • Lars Drake
   10 november 16:07

   Ja usch och fy, för att inte tala om femman! Jag tror att det sker en glidning i terminologin till fördel för "nyttiga idioter". Då får jag väl ändra i rubriken, men jag hittade inga idioter i listan. Det blir nog svårt att få ihop det för våra motståndare. Det är lite som när en del klassar kritiker av Israel som antisemiter, men om de är judar kallas de "självhatare". De gör något som vissa inte gillar och då måste de demoniseras på något sätt. Det finns en logik men den är inte så lysande.