Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Kultur
2015-11-18

Träffsäker humor?

Max Gustafson, som ofta har träffsäkra karikatyrer om sjuka inslag i svensk politik och samhällsliv, har en bild i dagens ETC som tar upp internationell politik. Där träffar han lite snett. Handlar det om internationell politik eller om den enkelspåriga svenska debatten?

 

Bilden föreställer Putin och Obama (dvs Ryssland och USA) som revirmarkerande hundar. Det kan ju vara lite roligt. (ETC 18/11 2015, den finns att se på MaxGs hemsida sedan 2/10)

 

I förgrunden finns två träd på vilka det står Syrien och Ukraina. Där finns det pissfläckar i form av ryska flaggor, som om inte USA markerat revir i de länderna (oj, vid detaljgranskning kan man skönja en liten antydan till at USAs flagga finns på Syrienträdet). Längre bak finns två träd Afghanistan där båda länderna lämnat pissmarkering i form av flaggor (Rysslands är då från 1980-talet!) och Irak där USAs flagga syns tydligt. Långt bak, så att den nästan inte syns, finns ett träd med texten Vietnam. Det är inte särskilt roligt eftersom det är så långt från den verklighet som bilden borde driva med. Men det är en bild som visar svensk medias snedvridna syn på världen.

 

USA har på olika sätt markerat sin överhöghet i så många länder att skogens alla träd inte räcker till. Ryssland har ingripit i ett fåtal länder. Bilden skulle vara bättre som karikatyr om den visat en person upprört skrikande ”Han pissar på ett träd!” när Putin står vid ett Syrien-träd och samtidigt tittar bort när Obama pissar på alla träd i en hagmark.

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.