Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Inrikes
2015-11-28

Industriförbunden överens om avtalsplattform

Fackförbunden inom industrin sade igår ja till avtalsplattformen som presenterades tidigare i november vilket innebär ett ettårigt avtal med 2,8 procent löneökningar som märke.

Avtalet ska gälla från första april 2016. Även krav på en ökning av lägstalönerna med 450 kronor ingår. Samtliga fackförbund som omfattas av Industriavtalet står bakom plattformen: GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, Industrifacket Metall, Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges Ingenjörer och Unionen, rapporterar Arbetsvärlden.

Nu väntar förhandlingar om branschspecifika krav som 21 december presenteras gemensamt för arbetsgivarna.Facken vill även se satsningar på arbetsmiljö, delpension/flexpension, en ny modell för jämställdhetsarbete, skriver Arbetsvärlden.

Men efter att LO-samordningen sprack anser Elektrikerna att det inte finns något märke som de andra fackförbunden behöver hålla sig till.

– Vi kommer ta fram en egen siffra som vi kommer ha som utgångspunkt. Och jag antar att den kommer ligga över 2,8, säger Ronny Wenngren, förhandlingschef på Elektrikerna och 6F:s talesperson till Dagens Arena.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.