Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Utrikes
2015-12-30

Tyskland: EU kan kollapsa

Med ökad andel ostabila och populistiska regeringar kan EU:s dagar vara räknade, enligt Tysklands EU-kommissionär Guenther Oettinger, skriver European Business. EU-kommissionen har samtidigt offentliggjort att den inte har några planer på att utvidga valutaunionen.

– För första gången ser jag en verklig fara för att EU kan komma att kollapsa, varnar Guenther Oettinger utan att nämna vilka regeringar han avser.

EU-projeket har under året visat sig ha allvarliga problem. Utpressningen av Grekland och att Schengenavtalet satts ur spel på grund av oförmågan att välkomna människorna som söker asyl undan kriget i Syrien och Irak, är två av de mest uppenbara kriserna.

Men det största hotet mot EU är antagligen den dysfunktionella valutaunionen, EMU, vilken har skapat kraftiga obalanser med rekordexport för Tyskland och skyhög arbetslöshet för länder som Grekland, Spanien och Portugal med flera. Detta har sedan bidragit till ett uppsving för antikapitaliska vänsterpartier som Syriza, Podemos och Vänsterblocket.

– EU har lärt sig att hantera kriser. Men antalet ostabila eller populistiska regeringar ökar. Det gör mig oroad, säger Oettinger.

Samtidigt rapporterar Dagens Industri att EU-kommissionensvice ordförande, Valdis Dombrovskis meddelar att det inte finns några planer på att välkomna nya länder till eurozonen de kommande åren.

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Lars Drake
  03 januari 16:38

  Det som skulle kunna rädda EU är mycket svårt att genomföra. Ett rejält kliv tillbaka som ger större utrymme för medlemsländerna att agera. De går dock mot själva grundvalen i EU - hinder för den fria marknaden ska tas bort. Om de som vunnit på den stora marknaden, dvs bl.a. Tyskland vore mer villiga att ge det stöd svagare nationer behöver skulle en del av spänningarna försvinna. Om stora länder som Storbritannien lämnar kommer det att vara stor sannolikhet att det bara blir kärnan kvar.

  • Jonas Karlsson
   05 januari 17:41

   Ja, det är svårt att se hur det ska kunna fortsätta länge till, iaf EMU. Tror det räcker med att något land lämnar valutaunionen för att fler ska följa efter, eller som du skriver att Storbritannien lämnar hela EU. Frågan är också om ens Frankrike vill vara med om t ex Italien lämnar, eller svagare ekonomier i syd lämnar.