Deltagande media
MÅNDAG 25 MARS 2019
Inrikes
2016-01-22

Staten förbereder filtrering av Internet

  • Foto: Arild Vågen, Wikimedia Commons

Svenska staten är på väg att för första gången tvinga operatörerna till filtrering av Internet. Dettta genom den nya spelutredningen som officiellt handlar om att ”införa en lincens för att släppa in fler aktörer på den svenska spelmarknaden”, skriver Internetleverantören Bahnhof i ett pressmeddelande.

De aktörer som inte får licensen ska ”stängas ute på ett effektivt sätt” - enligt Bahnhof i praktiken genom ett tvingande IP-filter som gör det omöjligt för vanliga användare att nå sajterna.

– Det här bryter en viktig principiell gräns som kommer få effekter på en rad områden, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof.

Bakgrunden till utredningen är att svenska användare väljer att spela och gambla på utländska spelsajter.

– Vi tar inte ställning varken för eller emot vad gäller just spelande. Däremot vill vi kraftigt varna för åtgärden att stänga delar av internet som myndigheter anser vara misshagliga, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof.

Idag finns ingen tvingande statlig filtrering av internet i Sverige. Däremot förekommer IP-filtrering i länder som Kina och Turkiet.

Direktiven för utredningen, som finns på regeringen.se, anger bland annat: ”Regleringen ska bygga på ett licenssystem som innebär att alla som agerar på den svenska spelmarknaden ska göra det med behöriga tillstånd, och att aktörer utan tillstånd ska stängas ute”, skriver Bahnhof.

 

Foto: Arild Vågen, Wikimedia Commons

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.