Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Nyhetsdiskussion
2016-01-30

När fördomarna inte bekräftas blir det tyst

Tidningen Syre skriver att fyra av 18 gärningsmän under festivalen We are Stockholm, enligt nya uppgifter från Polisen, var ensamkommande flyktingbarn från Afghanisten. När uppgifterna nu kommit fram är det tyst i media.

Det var bara fyra av arton gärningsmän under festivalen We are Stockholm som var ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan, meddelar polisen. ”När man tittar närmare på de här anmälningarna ser man att det inte är så svartvitt som svensk media pumpat ut” säger Varg Gyllander som är presschef på polisen i Stockholm. Det kom som en nyhet den 21 januari på P3. Inga andra medier följde upp det.
Hur kommer det sig att etniciteten var så viktig först – och att det blev så tyst när det visade sig att de flesta gärningsmännen inte var ensamkommande flyktingkillar? Varför vill ingen debattera den tystnad som uppkom när det visade sig att media spekulerat i att polisen mörkat gärningmännens etniska bakgrund?
Det finns många åsikter om vilka de är som utsätts för våld och övergrepp och vilka som är förövare. Det finns en del fakta på detta område och det är bara att fortsätta hålla tummarna för att den kunskap som finns om våld någon gång ska styra vårt handlande – inte en tyckarverkstad där gissningar, fördomar och moralism florerar.

Onödigt att nämna är övergreppen i sig självklart ett problem. Hela det partriarkala systemet, där sexuella trakaserier och övergrepp av män mot kvinnor bara är en del, måste bekämpas. Trakaserier som på We are Stockholm, men också i andra miljöer, begränsar kvinnors frihet på ett oacceptabelt sätt. Det artikeln i Syre lyfter är dock särskilt fenomenet att media har börjat spela på fördomar, men är tyst när verkligheten visar sig vara mer komplex. Det visar återigen på vikten av att vänstern och arbetarrörelsen skaffar sig egen media.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.