Deltagande media
SÖNDAG 25 AUGUSTI 2019
Inrikes
2016-02-01

Fler väljare än någonsin byter parti

Idag presenterade SCB rapporten Flytande väljare som visar att fler väljare än någonsin byter parti i Sverige. Den största väljarströmen har gått från Moderaterna till Sverigedemokraterna.

Andelen partibytare mellan riksdagsvalen 2010 och 2014 var 36 procent. Strömmarna mellan partierna är kraftigast mellan närliggande partier på höger-vänsterskalan.

Den i särklass största väljarströmmen mellan 2010 och 2014 års val flöt från Moderaterna till Sverigedemokraterna även om tappet till de andra borgerliga partierna var ännu större, enligt rapporten.

De som byter till SD har varit motiverade av invandringsfrågan medan övriga strömmar i första hand förklaras av fördelningspolitiska frågor. Sverigedemokraterna behöll i särklass flest av sina väljare från 2010, 86 procent, följt av Socialdemokraterna med 79 procent. Sämst var Folkpartiet som endast behöll 42 procent av sina väljare.

 

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Lars Drake
    02 februari 14:33

    Väljarna i Sverige är mer lättrörliga än tidigare. Beror det på (1) att man tänker själv och inte gör som pappa sagt att man ska göra (att man växer upp i en social miljö och pådyvlas en åsikt) eller beror det på (2) att kunskapsnivån i viktiga politiska frågor försämrats. Jag tror att den tidiga ökningen av lättrörlighet kan förklaras av (1) och den senare delen av ökningen påverkas av (2). Nuvarande arbetslöshet m.m. som medfört att många tappat tron på samhället och USAs bombningar i Mellanöstern som skapat en ovanligt stor flyktingström har sannolikt också rört om i grytan.