Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2016-02-13

V Malmö: V måste bli tuffare

Det behövs hård press på regeringen.

I går morse släppte Ekot uppgifter om ett brev från Vänsterpartiet i Malmö till partistyrelsen om att partiet bör överväga att avbryta budgetförhandlingarna med regeringen, skriver tidningen Flamman.

Brevet var avsett för partistyrelsen men efter att det läckt ut valde man att låta Flamman publicera det i sin helhet.

Det handlar både om migrationsöverenskommelsen och om att man vill se tydligare avtryck när det gäller välfärdssatsningar och omfördelningspolitik. V i Malmö vill se höjda skatter, kraftfulla satsningar på bostadsbyggande, pengar till skola vård och omsorg och pengar till kommunerna för att upprätthålla välfärden.

– Det handlar både om asylpolitik och att det behövs starkare resultat i den ekonomiska politiken, säger Daniel Sestrajcic, Vänsterpartiet Malmös ordförande.

– Det behövs ett kraftfullt V som kan driva politiken åt vänster i förhandlingar med regeringen. Men om vi inte lyckas med det behövs också ett kraftfullt vänsterparti som kan agera opposition.

Jag tycker detta brev är ett sundhetstecken, även fast jag hellre skulle sett att det förts en öppen debatt inom partiet om detta. Att bidra till en budget som ställer flyktingar mot välfärden vore ett gigantiskt självmål. Det är allvar nu i politiken och vi har en farlig situation. Allt annat än en offensiv investerings- och välfärdsbudget som gör det reellt bättre för vanliga lönearbetare, kommer innebära stora problem för vänstern framöver – framförallt om det inte finns en stark och högljudd vänsteropposition.

Men satsningarna är fullt möjilga och realistiska och därför måste vi pressa hårt. Jag har länge velat se ett konkret investeringsprogram i minst 70 miljardersklassen och en stor kampanj under parollen "Totalrenovera Sverige". Men tack Malmö för att ni för upp Vänsterpartiets viktigaste strategiska fråga upp till diskussion – det behövs!

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.