Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Jämställdhet
2016-03-06

Hedersförtryck vanligt i Stockholms förorter

Föreningen Varken Hora eller Kuvad har frågat 1 100 ungdomar mellan 12 och 18 i segregerade Stockholmsförorter om hur de upplever sin egen frihet. 28 procent av de tillfrågade tjejerna säger att de är mycket hårt kontrollerade hemifrån.

– Det är väldigt sorgligt och fruktansvärt, men tyvärr inte överraskande att en så hög andel flickor är utsatta. Trots hundramiljontals satsningar på området årligen sedan Fadime mördades för fjorton år sedan är problemet fortfarande stort och växande. Carin Götblads rapport från 2014 visar att 100 000 ungdomars liv och frihet är begränsade, säger Amineh Kakabaveh, ordförande i Varken Hora eller Kuvad och riksdagsledamot för Vänsterpartiet till Aftonbladet.

Enligt undersökningen får 83 procent av tjejerna bara får vara kompisar med tjejer. 73 procent av dem får inte vara ihop med någon innan de gifter sig och 56 procent får inte delta i fritidsaktiviteter där också pojkar deltar, skriver Aftonbladet. Över 70 procent av tjejerna säger att deras föräldrar förväntar sig att de inte har sex innan äktenskap.

– Det är grundläggande rättigheter som samhället misslyckats med att ge dem. Det gör att flickor och kvinnor inte kan fatta egna beslut, säger Amineh Kakabaveh.

Även killarna utsätts för hårt tryck hemifrån. Till exempel får 62 procent av dem bara ha killkompisar. Förklarande faktorer är bland annat utbildning och religion, även om det graden av kontroll och frihet varierar kraftigt även hos starkt troende föräldrar.

Hela rapporten läser du här.

Föreningen Varken Hora eller Kuvad

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.