Deltagande media
LÖRDAG 25 SEPTEMBER 2021
Debatt
2016-04-25

Stöd SVT:s sändning av dokumentär om Ukraina

Dokumentärfilmen Ukraina - revolutionens mörka sida planeras för visning 1 maj i TV. Den visar hur en regeringslojal folkmassa kastar molotovcocktails in genom dörrar och fönster i en fackföreningsbyggnad i Odessa 2 maj 2014. Det leder till massmord på 42 personer som önskar ett mer federalt styre.

Flera personer och ukrainska organisationer söker nu stoppa visningen eller se till att SVT samtidigt tar till den extraordinära åtgärden att dokumentärfilmen utsätts för en kritisk granskning i anslutning till visningen. De ukrainska organisationerna hänvisar till en artikel som lägger ansvaret på bägge sidor för massmordet som med rätta kan kallas massaker. Detta genom kritisera de angripna för att de försvarade sig vilket ledde till att bägge sidor kastade molotovcocktails. Det är att ställa sig på massmördarnas sida. De som kastat molotovcocktails från folkmassan mot ingången har handlat medvetet och omoraliskt medan att försvara sig är en nödvärnsrätt. Metoden att avfärda ansvaret genom att lägga det hos bägge sidor är massmordsförnekelse.

Dokumentären anklagas också på andra felaktiga grunder. Den övertolkas genom att man påstår att den säger att högerextrema grupper dominerar Ukraina när den bara säger att de utgör ett våldsbenäget hot som växte till sig under majdanupproret. Det förnekar knappast någon. Den säger också att dessa grupper fortsätter att vara ett allvarligt problem vilket belysts alltför lite i massmedia. Rysslands roll har i massmedia tagits upp mycket och kritiseras kort också i denna dokumentär som mer fokuserar på det mindre kända amerikanska inflytandet.

Dokumentärfilmen visar på händelser i Ukraina som alltför lite blivit belysta i massmedia. Därför uppmanar vi att SVT står fast vid sitt beslut att visa filmen.

 

Länkar

SVT:s reklam för dokumentären:
http://www.svt.se/dokument-utifran/ukraina-revolutionens-morka-sida 

Video med dokumentären textad på engelska: https://www.youtube.com/watch?v=54h3MnK8nKQ

De ukrainska organisationernas öppna brev:

http://viewpoint-east.org/2016/04/20/oppet-brev-till-svt/

De hänvisar till Johan Færseth som påstår att bilden av Odessahändelserna är falska:

http://www.dagbladet.no/2016/04/13/kultur/meninger/kommentar/film/ukraina/43857099/ 

Var det som hände när fackföreningshuset brann i Odessa en massaker?

http://www.synapze.se/?link=article&key=16083

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Bjørn Johan Berger
  26 april 13:21

  Det medfører ikke riktighet at man forsøker å stoppe visningen av filmen. Det som derimot kreves er at man ifm visningen skal ha en diskusjon om filmens innhold. Hvordan kan man være imot dette?

  Når det gjelder tragedien i Odessa anbefaler jeg enhver å lese 2. mai-gruppens redegjørelse. Denne gruppen er en uavhengig gruppe med represantanter fra begge sider som har etterforsket hva som skjedde denne dagen. De er for øvrig kritiske til myndighetenes etterforskning av saken.

  http://2mayodessa.org/chronology-of-events-may-2-2014-in-odessa-in-english-part-1/
  http://2mayodessa.org/the-chronology-of-events-that-occurred-on-2nd-of-may-2014-in-odessa-part-2/
  http://2mayodessa.org/category/materials-group-may-2-english/

 2. Bjørn Johan Berger
  26 april 13:23

  For øvrig har Fredrik Wadström gått igjennom noen av filmens feilaktige påstander:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6416226