Deltagande media
LÖRDAG 15 DECEMBER 2018
Kolumn
2016-07-10

USAs poliser på Arlanda?

Nu går skammen på torra land. Det är ju redan trångt där efter Peter ”transatlantiska länken” Hultkvist fjäsk för Nato. Nu ska vi tydligen ha mer transatlantiskt samarbete, naturligtvis på USAs villkor. Denna kolumn bygger på en artikel i Expressen som jag missade när den kom 20/5 i år.

USA ska tillåtas ha beväpnade poliser på Arlanda för att ordna med ”preclearance”, dvs folk som godkänts att flyga slipper gränskontroll när de kommer fram till USA. Det har nu godkänts av Swedavia som sköter flygplatserna i Sverige. Köerna flyttas från USA till Sverige. Är det någon som tror att USA skulle godkänna att svensk polis skulle göra samma jobb på USAs flygplatser? För att detta ska fungera måste Arlanda byggas om, igen. Den kostnaden får alla resenärer dela på. Jag som absolut inte (sedan Irakkriget) kommer att åka till USA tackar ödmjukt!

Till vilken nytta kan man fråga sig. Jo det skulle underlätta för företagen sägs det. Arlanda skulle få en fördel framför t.ex. Kastrup. Det påstås till och med att företag kan påverkas att lägga sina huvudkontor i Sverige om de får denna ”fördel”.

En entusiast för detta är enligt Expressen högersossen och regeringens egen företagarlobbyist som har titeln näringsminister, dvs Mikael Damberg. Han verkar inte se något problem med att ha beväpnade poliser från USA i aktiv tjänst i Sverige. Har de inte misshandlat och mördat tillräckligt många i USA?

 

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Lars Drake
    11 juli 09:43

    Regeringen verkar inte se den principiella frågan. Staten har våldsmonopol. Den rätten kan inte lämnas över till annan part utan vidare. Vaktbolagens personal har inte polismans befogenhet och får inte använda skjutvapen - men nu ska vi ha hit skjutglada poliser från USA. Sanslöst!