Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Utrikes
2016-11-04

Manifestation till stöd för fängslade HDP-ledare

Natten mot fredagen 4 november greps Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag, de båda partiledarena för vänsterpartiet HDP (Folkens demokratiska parti) i Turkiet. Samtidigt greps också minst tio av partiets parlamentariker. I Uppsala ordnades under fredagen en manifestation i stöd för HDP.

– Sveriges utrikesminister Margot Wallström lanserade vid sitt tillträde en feministisk utrikespolitik. Ord som idag ekar tomt när Turkiets enda feministiska och demokratiska parti är under attack. Vi kräver att Sverige tar tydligt avstånd och fördömer gripandet av HDPs parlamentariker, sa Yekbun Alp under manifestationen.

Alp berättade också att AKP-ledda polisstyrkor samtidigt som gripandena också attackerade HDP:s partihögkvarter i Ankara och att Erdogans militär samtidigt attackerade den fria kantonen Afrin i norra Syrien, vilket är en del av den nya federationen Rojava.

Cirka 70 personer deltog vid manifestationen på Celsiustorget. Talarna kom från flera kurdiska grupper, Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet.

– Det är väldigt tydligt att Turkiet nu snabbt utvecklas mot en diktatur. När man griper ledarna för det viktigaste oppositionspartiet så krossar man också möjligheterna till en demokratisk opposition, sa Emma Wallrup, riksdagsledamot (v).

Wallrup krävde också att den svenska regeringen ska tala klarspråk om det som händer i Turkiet och sätta tryck, bland annat genom att kräva att Turkiets medlemsskapförhanlingarna med EU läggs på is och att EU:s gränsavtal med Turkiet måste upphöra.

Lördag 5 november arrangerar Kurdiska Demokratiska Samhällcentret en stödmanifestation för HDP i Stockholm.

Tid: Lördag 5 november kl 13.30

Plats: Humlegården, Stockholm

Facebook: https://www.facebook.com/events/289352018131424/

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.