Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Miljö
2017-01-07

Klimatkollapsen: 2016 varmaste året någonsin enligt forskarna

2016 var det varmaste året som någonsin uppmätts sedan mätningarna började 1880. Extrem hetta har ökat och i Arktis var istäcket 28,5 procent mindre i oktober än den genomsnittliga nivån för 1981-2010.

– Den här realiteten kommer inte att försvinna genom att förneka att den existerar, eller genom att avfärda den som bluff eller hävda att det är alltför komplicerat att förstå eller att ta itu med, säger Noah S. Diffenbaugh, klimatforskare och professor vid Institutionen för geovetenskaper vid Stanford Universitet, till The Mercury News.

Enligt Mercury News förväntas både NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) och NASA att 18 januari – två dagar innan installationen av klimatförnekaren Donald Trump som president – offentliggöra sina siffror och att 2016 var det varmaste året de någonsin uppmätt.

Trenden är tydlig och värmerekord slogs även 2014 och 2015. Enligt WMO:s (The World Meteorological Organization) novemberrapport leder även mänsklig klimatpåverkan till den extrema hetta och torka som allt oftare förekommer på olika platser runt om i världen. Enligt vissa citerade studier tiodubblas risken för extrema hetta med utsläpp av växthusgaser, skriver Eco Watch.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.