Deltagande media
TORSDAG 21 FEBRUARI 2019
Utrikes
2017-02-05

Trump är definitivt etablissemangets man nu

 

Alldeles nyligen, 1 februari, publicerade jag artikeln ”När störtas Trump och hans populära politik av den djupa staten?” När störtas Trump och hans populära politik

Dagen efter sa förre statsministern, den skicklige politikern Göran Persson, som fick S att ta bort socialismen ut programmet ”Jag tror han blir avsatt”. Han hade förstås läst mitt blogginlägg och tagit intryck, eller hur?
Se TV-inspelningen där under drygt 2 minuter (132 sekunder).

Den kände politiske kommentatorn The Saker tar i ”A ”Color Revolution is under way in the US”, dvs. en mjuk statskupp

Och nu denna min artikel där frågetecknet verkar rätas ut. Varför? Är jag politisk imbecill? Ogenomtänkt pladder? Stor opportunist? Nya fakta och indikationer? Döm själv!Svenska Yle har en hygglig summering i artikeln ”USA ändrar ton om Ryssland, Iran och Israel”. Svenska Yle

USA:s nya administration har ändrat ton i flera kontroversiella frågor som Ryssland, Nato, Israel och Mexiko.
* Den nya FN-ambassadören Nikki Haley anklagar Ryssland för nya, upptrappade strider i Ukraina och försäkrar att sanktionerna mot Ryssland bibehålls. Haley sa i sitt första anförande inför FN:s säkerhetsråd att sanktionerna inte hävs förrän Ryssland har återlämnat Krim-halvön till Ukraina. Hon försäkrade att USA vill ha bättre relationer med Ryssland, men att läget i östra Ukraina kräver ett klart fördömande. President Donald Trumps ovilja att kritisera Ryssland och hans kritik mot sanktionerna har lett till spekulationer om att han vill häva eller lindra sanktionerna mot Ryssland.
Kommentar, Anders: Uppgifter talar tydligt för att Trump vill fortsätta med sanktionerna. Jake Kazyer skriver ”Nikki Haley är budbäraren. Trumps representant i FN säger att Ryssland ockuperat Ukraina i tre år. Hon säger att Krim är ockuperat. Hon tar över stafettpinnen från sin föregångare och har tydligen fått samma direktiv av sin chef som föregångaren fick från sin. Att ljuga om Ryssland och Ukraina och att stödja kriminella krigsbrottslingar som tagit makten genom en blodig statskupp och som sedan oavbrutet terroriserat civilbefolkningen i Donbass.” Jake Kazyer

Yle fortsätter: * Israel får mild kritik. Vita huset har också riktat mild kritik mot Israel på grund av strömmen av nyheter om nya bosättningar på ockuperade område på Västbanken efter Trumps tillträde. Trump och hans närmaste medarbetare har många gånger uttryckt sitt villkorslösa stöd för Israel och de omstridda bosättningarna. Vita huset säger i ett oväntat uttalande att nya bosättningar inte främjar freden. Uttalandet är betydligt mer nyanserat än väntat. Den grundläggande inställningen till bosättningarna är oförändrad.

*  USA:s nya utrikesminister Rex Tillerson träffade sin tyske kollega Sigmar Gabriel under sin första dag på utrikesministeriet. Bägge underströk Natos centrala roll för säkerheten i Europa och Nordamerika och bägge försäkrade att de eftersträvar fortsatt gott samarbete. Trump har tidigare många gånger utdömt Nato som en föråldrad, ineffektiv allians och kritiserat Tyskland och förbundskansler Angela Merkel.

.
* Nya sanktioner mot Iran?  Vita huset antydde att man förbereder nya, ensidiga sanktioner mot Iran på grund av landets färska missilprov, något som Iran har fördömt i skarpa ordalag. Trump har i varje fall återtagit sina hotelser om att han tänker riva upp kärnavtalet som stöds av alla andra parter som undertecknade det, bland dem Tyskland, Kina och Ryssland.
Kommentar: Nya sanktioner har beslutats till glädje för krigshetsarna. Illegala som vanligt, ett brott mot folkrätten.
Tillerson talade också med grannländerna Mexikos och Kanadas utrikesministrar och tonen lär ha varit mycket försonlig.
Utrikesministrarna kom överens om att i god tro diskutera om det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta som Trump har lovat att riva upp.
Tonen mot Nordkorea har däremot skärpts.
Den nya försvarsministern James Mattis har besökt Sydkorea där han främst diskuterade hotet från norr och det toppmoderna amerikanska missilförsvarssystemet THAAD som Sydkorea vill installera med USA:s hjälp. Mattis tog till brösttoner då han kommenterade Nordkoreas utveckling av långdistansmissiler som eventuellt en dag kan nå det amerikanska fastlandet.
Attacker mot USA eller våra allierade kommer att krossas och bruk av kärnvapen skulle mötas med en reaktion som skulle vara effektiv och överväldigande, varnade ”Mad Dog” Mattis, som han kallades under sin tid som chef för USA:s marinkår.”
* Syrien: USA har under Trump föreslagit någon slags flygförbudszon i Syrien, en av Hillary Clintons idéer. Detta skulle gynna terroristerna på marken, vilka saknar flygvapen och missgynna Syrien & Ryssland. Detta har skett efter telefonsamtalmed terroriststödjande Saudiarabien. Independent. Ryssland har reagerat mot detta. Washington Post rapporterar om USA:s aktuella stöd till kurders strävan efter att ha autonomi över ett område i Syrien utan vidare, tvärtemot den syriska regeringens vilja och mot den syriska konstitutionen. Washington Post
* Jemen: Trump fortsätter USA:s brutala krigspolitik, med en insats nyligen av Navy Seals. Trump kritiseras för att mörka dödsoffer
* Saudiarabien: Bra kontakt med Salman. De har samma syn om ”fly safe zone” i Syrien (se ovan) och Iran ”The countries were agreed on the need to address “Iran’s destabilising regional activities,” the White House said. (Independent).
* Kina. Han ser Kina som ett hot, liksom Obama, men betonar detta mer, hittills.
* Militären: USA har knappt 5 % av jordens befolkning, men mer än 1/3 av militärutgifterna. Dessa ska öka uppger Trump. Glädjer det militär-industriella komplexet och den mycket starka vapenindustrin och den helt världsledande vapenexporten.

Åsa Linderborg  är som vanligt stimulerande att läsa, även om jag som vanligt inte håller med om allt. Ab ”Trump är inte År noll, han är en produkt av det USA som allt för många allt för länge vägrat erkänna. Kampen mot Trump får heller inte bli en strävan tillbaka till det gamla.”…”Det finns en sak som amerikanska presidenter och marxister brukar vara överens om: En person i Vita huset kan inte göra så mycket, det är strukturerna som bestämmer. ”Högerpopulismen går inte att begripa om man inte sätter sig in i klassproblematiken. Trumps väljare finner vi i alla socialgrupper, men ändå är hans triumf i någon mening den vita arbetarklassens återkomst – den går inte längre att ignorera.”… ”Men en grupp som gått helt under radarn är de som i USA kallas för ”de professionella”. Det är de 10 procent av befolkningen som operativt och ideologiskt hjälpt den rikaste 1 procenten att roffa åt sig en allt större del av kakan. Till de professionella kan vi räkna de som sköter ägarfamiljernas företag och investeringar. Dit hör också finansplanerare, ekonomer, statsvetare, experter på internationella relationer, lobbyister, statssekreterare, kommunikatörer, reklammakare, teknokrater, personalvetare, pr-konsulter, högt uppsatta mediechefer, New management-människorna. Med flera. De professionella kan ingå i den lite rundare kategorin etablissemanget, men de är ändå inte synonyma.”

Hon beskriver här ”Den djupa staten”, som tagit kontroll över Trump, sannolikt utan större protester från denne.


Dagens bedömning är att Trump sitter allt säkrare i sadeln, trots protesterna mot hans drastiska invandringspolitik… Ett möjligt frågetecken är hans -med stor sannolikhet fåfänga – försök att vända globaliseringen
Vad tror Du?

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.