Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Ekonomi
2017-02-10

92 miljarder i vinst för storbankerna 2016

De fyra svenska storbankerna fortsätter göra gigantiska vinster. För 2016 blev vinsterna 92 miljarder kronor vilket motsvarar hela statens kostnad för försvar och rättsväsende. Bankernas marginaler på hushållens bolån har nu stigit till 1,73 procentenheter.

De fyra storbankerna Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken fortsätter göra skyhöga vinster. Störst var vinsten för Nordea med 41 miljarder. Swedbanks resultat var 20 miljarder, Handelsbankens var 16 miljarder och SEB gjorde 15 miljarder i vinst.

Bankernas marginaler på hushållens bolån steg under året till rekordhöga 1,73 procentenheter.

– Det är all time high. Det saknar all rimlighet, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarna till Svt.

Villaägarna menar att det är dags för politikerna att agera.

– Bolånemarginalerna accelererar till oroväckande nivåer. Det fortsätter ju bara uppåt. De siffror man förr trodde var höga, bleknar nu. Jag jobbar dagligen med detta, men är faktiskt häpen. Det duger inte längre att bara prata om detta. Ansvariga politiker måste agera, säger Håkan Larsson till Svt.

Vinsterna skulle kunna användas för samhällets bästa

Larsson påpekar att marknaden präglas av extremt dålig konkurrens och behöver regleras hårdare. I slutändan är det barnfamiljer med hus och stora lån som får betala för bankernas vinster.

Bankernas vinster på 92 miljarder motsvarar hela statens kostnad för försvar och samhällets krisberedskap, samt rättsväsende inklusive polis, domstolar och kriminalvård och så vidare.

Samma belopp skulle till exempel också kunna användas för att bygga bort bostadsbristen, rusta upp järnvägen så tågen går i tid, införa gratis kollektivtrafik, och skapa en sjukvård och skola i världsklass.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.