Deltagande media
LÖRDAG 20 OKTOBER 2018
Nyhetsdiskussion
2017-02-12

Rosling - ris och ros

Hans Rosling har avlidit och har hyllats unisont. Hyllningarna är berättigade, han var en inflytelserik folkbildare som öppnade ögonen på många, Det finns dock en del saker som Hans Rosling verkade undvika. Jag minns själv ett samtal med honom på Tällberg Forum för många år sedan.

Jag uppfattade hans beskrivning av utvecklingen som att vi har ett stadigt flöde från fattigdom till rikedom och från kort livslängd till lång, m.m. Det tyder på att utvecklingsmodellen är bra. Det kändes som truismen "hellre rik och frisk än fattig och sjuk".  

Jag ville problematisera det lite genom att titta separt på gruppen rika länder. Det blev ingen diskussion, han ville inte lyssna på mina argument. De länder (bl.a. de nordiska) som satsat mer på jämlikhet har fått en väsentligt högre förväntad livslängd än de som satsat mer på en rå marknad (t.ex. USA). Skillnaden i ekonomisk utveckling mellan dessa grupper av länder är mindre framträdande. USA har högre utgifter för hälsovård än andra rika länder, men de som är relativt fattiga får en betydligt sämre sämre sjukvård.

Anders Romelsjö, som tidigare var Hans Roslings professorskollega vid Karolinska institutet, har skrivit några inlägg som är kritiska till delar av Roslings budskap. De sakfrågor om tillståndet i världen och utvecklingsmodell som Romelsjö tar upp är viktiga.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.