Deltagande media
TORSDAG 25 FEBRUARI 2021
Utrikes
2017-04-07

Nytt brott mot FN-stadgan - USA attackerar Syrien

USA har skickat 59 kryssningsmissiler med sammanlagt nästan 30 ton sprängmedel mot en militär flygbas, al-Shayrat, i Syrien. [1] Attacken har beslutats av President Trump och ses som en hämnd för en gasattack som skett tidigare i veckan. Vem som är skyldig till gasattacken är inte utrett och attacken är ett flagrant brott mot FN-stadgans våldsförbud mellan länder.

Gasattacken är ett brott mot krigets lagar oberoende av vem som är skyldig. Det kan vara så att en bomb som riktats mot Al-Nusras ställningar träffat ett gaslager vid Khan Sheikhoun som den terrorgruppen har haft i området. I så fall ligger ansvaret främst på Al Nusra eftersom dylika medel är förbjudna. Al Nusra är för övrigt, tillsammans med ISIL, utpekad som terrorgrupp av FN. Det behövs en ordentlig utredning av oberoende part.

President Assad har allt att förlora på att använda gas och den gas som fanns har enligt Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) förstörts. Den saringas som tidigare använts i Syrien har inte varit av den typ som fanns i de syriska lagren enligt OPCW. [2] Enligt en av världens skarpaste undersökande journalister, Seymour Hersh (USA), godkände Hillary Clinton under sin tid som utrikesminister att vapen och gas överfördes från Libyen till Syrien. [3] Storbritanniens fd Syrienambassadör Peter Ford har analyserat attacken och ställt sig kritisk till västmedias bild av vad som hänt. [4] Detsamma gäller den kände journalisten och analytikern Robert Parry (USA). [5] Anders Romelsjö har sammanfattat argumenten i ett inlägg på bloggen Jinge. [6]

USAs missilattack visar att det inte hänt så mycket på det utrikespolitiska området som man möjligen kunde vänta sig efter Donald Trumps uttalanden om att sluta kriga med syfte att byta regimer i Mellanöstern och att i stället satsa på att bekämpa terrorister. Före presidentvalet i USA sa jag att om Clinton blir vald kan vi vara säkra på att krigen i MÖ kommer att fortsätta och med Trump kan vad som helst hända. Ja sa även, som flera andra, att det är som att välja mellan pest och kolera. I några andra avseenden är Donald Trump värre än Hillary Clinton.

USA verkar vanemässigt bundna till att attackera andra länder utan stöd i FNs Säkerhetsråd. Lögner har använts i samband med flertalet av USAs krigsinsatser under de senaste decennierna.

 

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Lars Drake
  08 april 19:46

  Ett ytterligare bidrag som visar att min bedömning om vad som hänt får stöd bland personer som borde ha ett bättre underlag än jag. https://www.libertarianinstitute.org/scotthortonshow/4617-philip-giraldi-says-ic-military-doubt-assad-gas-narrative/

 2. Tommy Frost
  05 maj 19:44

  Hej Anna Lantz och UD!
  Låt mig också förtydliga mitt ärende.
  Sverige röstade i FN:s Säkerhetsråd för en resolution som lagts fram av USA, Frankrike och Storbritannien. Resolutionen pekade ut Syriens regering som skyldig till att ha använt kemiska stridsmedel mot civila i Syrien. Några bevis eller belägg för att Syrien skulle vara skyldig till det som påstås har inte ens idag förevisats för Säkerhetsrådet eller världssamfundet.   
  1.      Om då Sverige och som i detta fall utrikesminister Margot Wallström röstar ja till en sådan resolution är min fråga om Sverige då inte agerar i strid mot FN stadga, i strid mot Internationella avtal och folkrätt i strid mot FN:s Säkerhetsråds beslutsordning och till sist i strid mot hennes tjänsteutövning? För sedan när började påstående gälla som bevismaterial i Sverige och på Utrikesdepartementet?
   
  2.      Om Sverige och dess utrikesminister när de dagen efter får kännedom om att USA har attackerat en suverän stat med kryssningsmissiler och när Sverige får kännedom om att USA:s FN ambassadör Nikki Haley samtidigt hotat övriga medlemmar i Säkerhetsrådet med orden:
  "For those that don't have our back, we're taking names, we will make points to respond to that accordingly," (Reuters 2017-04-27)
  (”De som inte stöttar oss kommer vi att anteckna och vi kommer att påpeka att vi kommer att agera utifrån det")

  och då underlåter efter dessa kunskaper att som FN medlem, och medlem i Säkerhetsrådet att omedelbart kalla samman Säkerhetsrådet för framföra en kraftig protest mot USA självpåtagna rätt att utföra dels en militär attack mot en suverän stat och dels underlåter att framföra en kraftig protest mot att USA:s FN ambassadör framförda hot så måste väl Sveriges utrikesminister begå allvarliga brott i sin tjänsteutövning? Bör hon då inte ställas till svars inför KU?
   
  Anna, menar du på allvar att Sveriges utrikesminister Margot Wallström inte frångår de åtaganden (arbetsuppgifter) som hennes tjänst innebär? (skyldigheter som FN medlem och medlem i Säkerhetsrådet)
                Förklara då för mig, du som utsedd representant för Regeringskansliet att besvara mina
                frågor, vad har det då detta FN medlemskap och medlemskap i Säkerhetsrådet för betydelse
                om Sveriges utrikesminister blundar eller väljer att blunda för de åtaganden som hon har fått i uppdrag att uppfylla.
                Vad betyder orden "en suverän stat"?
               
                När en så viktig för befattning vars ramar som av allt att döma ingen tycks kännas till eller kan förklara, används till att förlöjliga
                Sveriges anseende i världen som suverän stat, som respekterad FN medlem, medlem i Säkerhetsrådet, med en
                utrikesminister som alltid hävdat folkrätten men som nu är tyst, inte låtsas om eller ens förstått
                dessa utomordentligt elementära och viktiga uppgifter anser jag att hon bör som sagt ställas inför KU och
                sedan omedelbart avgå.
                 Sveriges anseende världen är hela svenska folkets sak inte en utrikesministers som när
                 det verkligen gäller att stå upp, saknar mod och handlingskraft.
                 Historien säger aldrig adjö. Historien säger vi ses igen.
                 Tommy Frost