Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Ekonomi
2017-06-04

”En bank som gör 40 miljarder i vinst ska bidra till samhället”

Nordea har under våren hotat att flytta från Sverige om den rödgröna regeringens förslag om höjda bankavgifter genomförs. Flera röster har varit kritiska mot banken. Nu ryter också fackförbundet Transport ifrån.

– Gränsen är nådd. Vi tycker att en bank som gör 40 miljarder i vinst ska bidra till samhället. Framför allt som skattebetalarna 2008 räddade banken från att gå i konkurs, säger Transports tillförordnande förbundsordförande Markus Pettersson.

Det var efter att den rödgröna regeringen under våren föreslagit en höjning av resolutionsavgifterna för svenska banker 2018 och 2019 som Nordea framförde sitt flytthot. Resolutionsavgifterna ska skydda skattebetalarna när staten räddar banker i en finanskris. Men inbetalda pengar kan också användas för andra utgiftsområden. Idag betalar Nordea cirka en miljard kronor per år i resolutionsavgift. 2019 beräknas den bli sex miljarder kronor.

Det är oklart när beslut om Nordeas flytt kommer att tas. Men tidigare har Nordeas Rodney Alfvén, chef för investerarrelationer, sagt att beslutet kommer vara taget innan augusti, skriver SvD. Nordea är Nordens största och EU:s åttonde största bank.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.