Deltagande media
ONSDAG 01 APRIL 2020
Inrikes
2017-06-25

Regeringen kritiseras för ökad militarisering av EU

Svenska regeringen kritiseras för att inte bättre förankra planerna på fördjupat försvarssamarbete i EU och för säga ja till avgörande steg i militariseringen av EU, skriver Europaportalen.

Inför EU-toppmötet på torsdag och fredag där ett fördjupat försvarssamarbete ska diskuteras kritiseras regeringen från såväl V, L som C. Mötet handlar bland annat om att EU i framtiden ska kunna genomföra gemensamma militära insatser, dels om en EU-fond för gemensam utveckling av militärmaterial och teknologier, skriver Europaportalen.

– Det förvånar mig att regeringen ger det här sitt stöd. Det är i grunden svårt att förena med en trovärdig militär alliansfrihet. Detta är ett avgörande skifte i militariseringen av hela EU-samarbetet, säger Jonas Sjöstedt (V).

Stefan Löfven menar dock att det är viktigt för Sveriges säkerhet.

– Vi har ett spänt omvärldsläge. Fokus för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken bör vara en ökad europeisk förmåga för militär och civil krishantering. Vår ambition är att Sverige ska delta i detta samarbete, säger statsminister Stefan Löfven (S), enligt Europaportalen.

Förutom Vänsterpartiet har även Centerpartiet och Liberalerna varit kritiska, men då främst för vad de menar är bristande förankring. Eskil Erlandsson, (C) kallar det ”anmärkningsvärt” och ”pikant” att frågan tas upp utan att subsidiaritetsprövas, alltså att riksdagen granskar huruvida området är EU-kompetens, skriver Europaportalen.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.