Deltagande media
LÖRDAG 19 SEPTEMBER 2020
Inrikes
2017-07-22

Trumps stridsvagnar rullar i Sverige

I september kommer Försvarsmakten hålla den militära storövningen Aurora. Inbjudna att delta är de övriga nordiska länderna men också flera NATO-medlemmar. Nu har Trumps stridsvagnar börjat rulla in i Sverige.

De militära spänningarna mellan USA och omvärlden ökar. Samtidigt som Sverige håller sin övning tillsammans med USA kommer Ryssland hålla en stor övning. I den svenskledda övningen som är den största sedan Kalla kriget ingår 19 000 personer. Samtliga förband är involverade. De största övningsområdena är förlagda till Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

Till tidningen ETC säger den före detta utrikesministern och FN-diplomaten Hans Blixt att detta är ”en primitiv uppvisning”. ”Som om två pojkar står på en skolgård och fäktar med armarna”.

Han fortsätter:

– Smockan hänger i luften. Det skapar onödig oro och jag tycker att all upptrappning är betänklig. Man borde ägna sig åt nedtrappning i stället, säger Hans Blixt.

Försvarsmakten menar att syftet med övningen är att öka den gemensamma förmågan att möta ett angrepp mot Sverige, skriver ETC.

– Man kommer att se militärer på gatorna och helikoptrar i luften. Då ska man känna en stolthet och en trygghet, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Inför förberedelserna har nu ett 20-tal amerikanska stridsvagnar anlänt till Stillerydshamnen i Karlshamn.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.