Deltagande media
TORSDAG 21 FEBRUARI 2019
Nyhetsdiskussion
2018-03-10

Terrorbalansen återställd?

Bildtext

Rysslands president höll nyligen ett tal i Parlamentet som beskriver framtida satsningar inom ekonomi, militär teknik svensk och kan läsas här (http://www.nyhetsbanken.se/2018/03/putin-hojer-ribban.html#more). Den delen som handlar om millitära frågor finns översatt till engelska och kan läsas i denna länk: https://eastwestaccord.com/excerpt-widely-reported-section-of-vladimir-putins-speech-on-russian-defense/ . 

Vladimir Putin beskriver ett antal nya extremt snabba missiler och andra bärare för bl.a. kärnladdningar. Dessa vapen ska kunna ta sig förbi de missilsköldar som framförallt USA byggt upp. Det innebär att USA inte har förstaslagskapaciet, om de nu skulle ha haft det innan (dvs att kunna slå ut motståndarens förmåga att slå tillbaka). De nya vapnen ger inte Ryssland förstaslagskapacitet. Utvecklingen av dessa vapen motiveras med att USA 2002 ensidigt sa upp ABM-avtalet från 1972 (Anti-Ballistic Missile Treaty). Det innebar bl.a. att de två sidorna endast fick sätta upp skydd mot Interkontinentala missiler i två områden var. Det var ett sätt att garantera att båda sidor skulle kunna besvara en attack. Ingen skulle ha förstaslagskapacitet. Utbyggnaden av militär kapacitet nära Rysslands gräns är ett annat skäl.

Jag har sedan flera år hävdat att det största hotet mot världen är att USA skulle kunna få för sig att de har förstaslagskapacitet. USA är en supermakt på nedgång ekonomiskt och politiskt. Landet har dock en överlägsen militär kpacitet och skulle kunna försöka utnyttja den i ett trängt läge. Det är just i det sammanhamnget som det är farligt om de skulle tro att de har förstaslagskapacitet. Nu efter Putins genomgång finns det nog ingen i  ansvarig ställning i USA som tro det.

Därmed är terrorbalansen återställd och risken för ett förödande världskrig mindre än den var förra veckan. Mindre inte upphävt.

Detta inlägg kan ses som ett komplement till denna artikel på Synapze: http://www.synapze.se/?link=article&key=16758 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.