Deltagande media
MÅNDAG 24 JUNI 2019
Utrikes
2018-10-24

SVT och oberonde nyhetsförmedling

 

Hej Carl Fridh Kleberg och SVT!

Läste i efterhand din artikel om Martin Kragh, Andrej Sosjnikov och Andrej Kolesnikov.
Du utelämnar en hel del betydelsefull information för läsaren om de personer som du relaterar till, exempelvis Andrej Sosjnikov och Andrej Kolesnikov
Vad Martin Kraghs politiska hemvist anbelangar är det mesta numera allmänt känt.
Om Andrej får vi av dig och SVT veta att:
Han avslöjar ryska trollfabriker och att han visas i en SVT dokumentär, var annars?
Du citerar honom med orden ”Att Europa är i kris och så vidare.”
Däremot inget finns om hans medverkan i Majdan upproret 2014 (Ukraina)
Inget finns om hans medverkan i Bolotnaja protesterna i Moskva.
Inget om hans umgänge med Parnassgänget, alla dessa oförvitliga ”Belolentotjniki” som du och kollegan Bert alltid har för vana att nämna när ryska folkets röst ska redovisas i SVT.
Det hade varit mycket enklare för oss om du berättat att han är en oppositionell rysk högerliberal. Då vet vi att hans synpunkter har en politisk grund.
Det är annars lätt att få den vanliga SVT uppfattningen att han bara är en helt opolitisk expert.


Du skriver: ” Andrej Kolesnikov, rysk journalist och författare verksam vid tankesmedjan Carnegies kontor i Sverige, ser det som helt möjligt att ryska försök att påverka kan förekomma, även om det är svårt att bedöma utsträckningen.”
”I allmänhet är det alltid ett nöje för ryska manipulatörer att se populistiska partier och politiker växa fram i andra länder” ”Det är en god grund för ett förmodat skifte i Europas politiska karta, i Rysslands favör.”

Två saker Carl!
Det hade varit bra om du och SVT (som oberoende nyhetsförmedlare) hade bifogat varifrån i huvudsak Carnegie Endowment får sitt finansiella stöd. Det är ju oftast så att ens anställning är kopplad till det man tidigare presenterat och nu presterar. Här några uppgifter som vi läsare också borde ha fått till oss. Men kanske det då skulle kunnat få en svensk journalist på ett oberoende SVT att börja undra? Varför ser vi under detta Carnegie Endowment följande kontroversiella bidragsgivare:
Open Society Institute (George Soros)
USA:s underrättelsetjänst DIA
USA:s utrikesdepartement
USA:s försvarsdepartement.

Men några klockor ringer inte ens då.
Det är verkligen en himla tur att påverkan och propaganda endast kommer österifrån, eller hur? Hur skulle det annars se ut på ett oberoende SVT!
”Den proamerikanske journalisten...”; ”Obamas lakejer”; ”amerikanska oligarker”; ”Vita Huset kontrollerade CNN”; ”Den USA och EU stödde juntaledaren Petro Porosjenko”; ”Det Hillary vänliga partiet socialdemokraterna”; ”Den statsägda TV kanalen SVT”, ”USA-regimen”; ”Propagandaverktyg för makthavarna i Vita Huset”; osv.?
Kanske är det just därför som vi svenskar år efter år firar en riktigt svensk Jul med både amerikanska julsånger och Disneylands Merry Christmas som vore det vårt eget.


Nyttig läsning och en påminnelse till dig Carl Fridh Kleberg och flera av dina kollegor:
”Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande, det är tydligt framskrivet som mål i hela det svenska skolsystemet. Ett kritiskt tänkande som kan ses som själva grundbulten i en fungerande och utvecklande demokrati.”
För erhålla betyget A.
”I arbetet med samhällsfrågor kan eleven med säkerhet söka, granska och tolka information från olika källor, göra adekvata källhänvisningar samt göra välgrundade och nyanserade reflektioner om källornas relevans och trovärdighet utifrån syftet.”

Med det betyget A skulle en journalist på SVT/SR förmodligen hamna direkt i SÄPO och Must:s
rullor. (läs Journalisten20030125) med omplacering, yrkesförbud eller avsked som följd.


Så om någon SVT journalist mot förmodan, plötsligt får lust att låta berörda parter i en artikel kommentera varandras synpunkter så att vi läsare kan få kännedom om båda parters syn gör då följande, kontakta omedelbart SVT:s personalläkare, ta fram defibrillatorn eller ring 112!
Men det visste ni väl redan.


Gapet mellan SVT:s utrikesartiklar och en oberoende nyhetsförmedling är idag svindlande!

Tommy Frost

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Lars Drake
  25 oktober 17:51

  Ja det finns mycket att invända mot i SVT utrikesbevakning. Den är svag eller ibland rent av falsk. Tommy du får gärna lägga ut en länk till det inlägg du kritiserar.

 2. Tommy Frost
  28 oktober 23:33

  Här är länken jag glömde.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/trollfabrikernas;