Deltagande media
FREDAG 18 JANUARI 2019
Nyhetsdiskussion
2019-01-09

Daniel Ellsberg får välförtjänt pris

 

 

Daniel Ellsberg som har jobbat för fred och avslöjat falskhet i USA i decennier har fått Palmefondens pris. Han är ofattbart mycket mer värd detta pris än Madelaine Albright som ansåg att en halv miljon döda bart var värt priset i anslutning till sanktioner mot Irak. Jag hade förmånen att vara med i en paneldebatt med honom när han fick Right Livelihoodpriset 2006. Han är riktigt skarp. Han har t.o.m. ett teorem i filosofin uppkallat efter sig. När ska Edward Snowdon och Julian Assange få samma pris? Daniel som avslöjade Pentagonpappren villket medförde att krigen i Indokin avsutades tidigare var dessa yngre mäns föregångare.

http://www.palmefonden.se/2018-daniel-ellsberg/?fbclid=IwAR3jJj9BtXRAWsMJyh7MAra5WAy4Xp8BIp7HELZ2VuFIsfcjSfeIrS6l8qU

Dela artikeln

Svara
Gilla

0

Dölj

2 Kommentarer

Hjälp till att sortera fram de bästa artiklarna och kommentarstrådarna genom att klicka "gilla". Vid artiklar som är spam eller bryter mot reglerna, klicka "dölj".

 1. Tommy Frost
  09 januari 19:30

  Jag minns också denne amerikanske visselblåsare Daniel Ellsberg när besökte Sverige i samband med att en annan amerikansk visselblåsare med namnet Edward Snowden skulle få möjlighet att komma till Sverige för att mottaga Right Livelihood priset år 2014.
  Right Livelihoods motivering löd: " för att med stort mod och skicklighet ha avslöjat en statlig övervakning av hittills oanad omfattning som ägt rum utanför demokratisk kontroll och i strid med grundläggande medborgerliga rättigheter."

  Det var vi denna stund som "vår" ökände socialdemokratiska utrikesminister Margot Wallström vägrade att bifalla en visumansökan till pristagaren Edward Snowden. (efter amerikanska påtryckningar)

  Bara 3 månader senare i Lund kunde samma ökända utrikesminister Margot Wallström utan att rodna säga följande sitt tal: " Vi måste från svensk sida försvara mänskliga rättigheter och de som kämpar för dem. Politiker journalister och civilsamhället. Både i närområdet och i resten av världen."

  Daniel Ellsberg kommenterade utrikesminister Margot Wallströms avslag så här : "Jag såg upp till Sverige... Jag har förlorat en hjältemodig nation."

  I dag skriver vi 2019 och ännu inget visum. Det är lätt att hålla med honom.

  • Lars Drake
   10 januari 21:42

   Ja det finns en hel del underdånighet och hyckleri i vårt lilla land.