Deltagande media
MÅNDAG 24 JUNI 2019
Nyhetsdiskussion
2019-01-09

Daniel Ellsberg får välförtjänt pris

 

 

Daniel Ellsberg som har jobbat för fred och avslöjat falskhet i USA i decennier har fått Palmefondens pris. Han är ofattbart mycket mer värd detta pris än Madelaine Albright som ansåg att en halv miljon döda bart var värt priset i anslutning till sanktioner mot Irak. Jag hade förmånen att vara med i en paneldebatt med honom när han fick Right Livelihoodpriset 2006. Han är riktigt skarp. Han har t.o.m. ett teorem i filosofin uppkallat efter sig. När ska Edward Snowdon och Julian Assange få samma pris? Daniel som avslöjade Pentagonpappren villket medförde att krigen i Indokin avsutades tidigare var dessa yngre mäns föregångare.

http://www.palmefonden.se/2018-daniel-ellsberg/?fbclid=IwAR3jJj9BtXRAWsMJyh7MAra5WAy4Xp8BIp7HELZ2VuFIsfcjSfeIrS6l8qU

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Tommy Frost
  09 januari 19:30

  Jag minns också denne amerikanske visselblåsare Daniel Ellsberg när besökte Sverige i samband med att en annan amerikansk visselblåsare med namnet Edward Snowden skulle få möjlighet att komma till Sverige för att mottaga Right Livelihood priset år 2014.
  Right Livelihoods motivering löd: " för att med stort mod och skicklighet ha avslöjat en statlig övervakning av hittills oanad omfattning som ägt rum utanför demokratisk kontroll och i strid med grundläggande medborgerliga rättigheter."

  Det var vi denna stund som "vår" ökände socialdemokratiska utrikesminister Margot Wallström vägrade att bifalla en visumansökan till pristagaren Edward Snowden. (efter amerikanska påtryckningar)

  Bara 3 månader senare i Lund kunde samma ökända utrikesminister Margot Wallström utan att rodna säga följande sitt tal: " Vi måste från svensk sida försvara mänskliga rättigheter och de som kämpar för dem. Politiker journalister och civilsamhället. Både i närområdet och i resten av världen."

  Daniel Ellsberg kommenterade utrikesminister Margot Wallströms avslag så här : "Jag såg upp till Sverige... Jag har förlorat en hjältemodig nation."

  I dag skriver vi 2019 och ännu inget visum. Det är lätt att hålla med honom.

  • Lars Drake
   10 januari 21:42

   Ja det finns en hel del underdånighet och hyckleri i vårt lilla land.