Deltagande media
TISDAG 23 JULI 2019
Utrikes
2019-01-16

SVT Nyheter intervjuar FRA:s kommunikationschef Fredrik Wallin.

 

”I praktiken handlar det om angripare som är statliga eller statsunderstödda av andra länder. De försöker stjäla information, säger FRA.

– Man vill inte synas, utan man vill ta sig in och stjäla information i viktiga system. 

– Antingen i statliga system där det kan gälla politiska beslut eller försvarsfrågor, men det förekommer också väldigt mycket avancerat industrispionage när man tar sig in hos företag och forskningsinstitutioner för att stjäla affärshemligheter eller forskningsresultat.”

”Vi har koll på några länder som är de mest aktiva när det gäller angrepp mot Sverige, men vi pekar inte ut vilka länder det är som vi ser.”

Källa: SVT Nyheter 20190115  
FRA: Cyberangrepp mot Sverige ökar.

 

Är det inte exakt detta som även FRA med underenheter ägnar sig åt, nämligen att stjäla information och cyberangrepp?

Det som du som en oberoende och självständig journalist också borde ha gjort är att fråga FRA:s representant vad som skiljer ”arbetet” på FRA och dess under och samarbetsenheter i andra länder sysslar med. Hur sker Sveriges FRA- samarbete med ”statligt eller statsunderstödda” NSA, MI6 och det du nämner GCHQ och NCSC och varför detta samarbete finns och i vilken utsträckning samt hur långt tillbaka i tiden detta skett och sker. Men det gör du inte? Varför kan jag undra? Saknar det betydelse för sammanhanget och allmänheten? Vilken är din egentliga målgrupp? SVT:s läsare eller dina arbetsgivare?

FRA och du talar hela tiden om spaning, inte om spioneri. Spioneri är det märkligt nog bara vad andra länder (läs Ryssland och kanske Kina) som utför.

När Edward Snowden och andra avslöjade hur NSA tog sig in och stal information från företag och i viktiga försvarssystem i världens alla länder avlyssnade presidenter, statsmän, politiker, FN anställda, företag och företagsledare samt vanliga medborgare då förekom inga varningsord inom FRA, SÄPO, Must och allt vad de kallar sig om ett ”alltmer aggressivt USA” eller om ”att det säkerhetspolitiska läget hade förändrats”. Inte ett ord om detta på det årets Folk och Försvar. Inte ett ord på UD och inga skrämselmantra om USA:s underrättelseenheter och dess politik.

Dessutom kan jag inte förstå varför du och SVT:s så kallade oberoende bevakning av Sveriges och västvärldens (läs USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike) underrättelseverksamheter mot främst Ryssland (främmande makt) alltid är ”det stackars utsatta offrets”.
Det är så synd om det fredliga och alliansfria Sverige och dess välkända samarbetspartners som nu hela tiden utsätts för sådana elakheter och intrång. Vad har vi i lilla Sverige gjort för att förtjäna detta?

Bilden av Sverige som utsatt offer är exakt det som Försvaret med SVT:s journalister och MSB hjälp hela tiden förmedlar. Det tycks ju alltid fungera.

Sedan spelar det ingen roll om några ”incidenter” som att flyende nazister och dess kollaboratörer 1944-45 fick fri passage till USA och Latinamerika via Sverige. Vi fick knappt ens efter 20-50 år veta i SVT om Stella Polaris aktionen, om Stay behind operationer i Baltikum, om oskyldiga DC 3:or försedda med brittisk spionutrustning i Östersjön, om Nato-ubåtar i Hårsfjärden, om den ofattbara skandalen med vapentransporter på M/S Estonia och dess sprängning och omkomna, ”incidenter” som bekräftar det ni teg och fortfarande tiger om, liksom nu.
Och trots att varken Sovjetunionen eller Warszawapaktens länder längre existerar utan ersatts med USA:s NATO trupper och diverse kommandon med praktfull utsikt över Rysslands gränser så ser det oberoende SVT inte heller nu något anmärkningsvärt med det. Varför ställa rättframma frågor till FRA som skulle kunna innebära att stopp utfärdas på min oberoende och sanningssökande yrkesutövning och framtida lön?

Sveriges gränser, närområde och ännu längre bort som det numera heter anpassas och går alltså inte i längre i Östersjön utan har märkligt nog samma utsträckning och tro det eller ej, sammanfaller som av en händelse med just de gränser som det USA ledda NATO har. Hur blev det så? Vet SVT och du hur många av USA 800 militära baser det finns i bara i Västeuropa och varför? Detta är det också tyst om. Det är i alla fall inget som upprör en oberoende SVT journalist? Inte ens som orsak till mantrat ”ett aggressivt Ryssland”.

Därefter sker en rad regelbundna ”incidenter” åter igen bara så där, av sig självt liksom, i Afganistan, i Jugoslavien, Irak, Egypten, Somalia, Sudan, Georgien, Libyen, Syrien, Ukraina, Turkiet, Iran, Nord-och Sydkorea, Kina och Jemen.
Och åter upprepas samma mantra, ett allt aggressivare Ryssland, nu tillsammans med ett förtäckt hot från Kina och Iran.
Sveriges säkerhetspolitiska läge är numera betydligt värre nu än då Sovjetunionen och Warszawapaktens länder låg ännu närmare Sverige på andra sidan Östersjön. Och det beror bara på Ryssland ”aggressiva agerande”.

USA:s jurisdiktion gäller nu enligt samma land, för världens alla länder och för de länder som hävdar sin suveränitet utsätts omedelbart för politiska och militära hot kopplat till ekonomiska och handelsmässiga sanktioner.
Och Sveriges politiskt ansvariga liksom dess journalister på SVT och andra media som så vackert talar om att ” USA bestämmer inte Sveriges utrikespolitik” fogar sig lika tyst som bekvämt.


Ett SVT borde med en oberoende journalist och opinionsförmedlare borde väl alltså ha ställt frågor till FRA om just om detta?
SVT och dess journalistkår har dessutom minst 10 visselblåsare sedan 1970 talet att tillgå och det bara i USA, som det brukar heta, ”läcker” (observera ordvalet) alltså redan berättat det som ett demokratiskt Sverige, utrustad med ett ”statskontrollerat oberoende” SVT, inte ens vågar nämna eller relatera till, realia som en svensk kvinnlig utrikesminister inte ens vågar konfrontera. Säg mig var finns nu det påstådda demokratiska styrelseskicket, dess moral och värderingar? Om en journalist på SVT inte anser detta märkligt, så märkligt att han/hon inte en enda gång vågar beröra detta under en intervju med en FRA representant då ställer jag mig frågan vad ska vi med dylika journalister till? De är ju bara vanliga medietroll och en faktisk förolämpning mot allt vad verklig journalistik innebär.

MUST, SÄPO, KSI och MSB måste hålla SVT i ett nytaget struptag nu dock med 10 års utandnings karens för alla som utger sig för att vara oberoende och alltid hävdar att de helhjärtat står upp som sanningens fan- och budbärare.
Frågan är dock betydligt större än att kunna svara på vems?
Ansvaret likaså. Måtte Historien snart få döma!

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Lars Drake
    17 januari 10:32

    Utmärkt, jag delar!