Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Kultur
2019-03-05

Är jag en agent för Brysselkål, Vit flugsvamp eller Kremla?

Den senaste flugan bland de minst avancerade politiska analytikerna är att klassa sina motståndare som rysstroll, interlokutörer (samtalspartner, förbindelselänk) för pro-ryska narrativ (berättelser), nyttiga idioter eller agenter för utländsk makt. ’Guilt by association’ (skuld baserad på anknytning) har blivit en ofta använd metod för att välja ut vilka som ska stämplas. Man ska akta sig noga för att besöka ett offentligt möte där någon som företräder ett visst land skulle kunna befinna sig. En annan metod de använt är att jaga personer som sprider påståenden eller åsikter som jägaren tror sig veta att Kreml vill sprida.

Jag har vid några få tillfällen själv blivit utpekad som ryskt troll och nyttig idiot. Ja, jag kanske måste erkänna att jag är en agent för utländsk makt, men för vilken? Kriterierna borde då vara vem har jag träffat, känsliga platser jag besökt och vem har jag fått betalt av.

Brysselkål?

Jag har fått forskningspengar från EU för att analysera värden inom EU:s miljöstöd i jordbruket. Pengarna nyttjades dock inte till lön åt mig. Jag har jobbat i två EU-finansierade projekt i Sibirien. Ska det belasta EU eller Ryssland?

Jag har varit anställd som ”coopted member” i den samhällsekonomiska kommittén i EU:s kemikaliemyndighet. Jag har till och med suttit bredvid dess chef vid en middag (som jag betalade för själv med min lön från EU, det kan dock ha varit något subventionerat). Lite skumt kan man tycka. Middagen var god, det var på en fin restaurang i Helsingfors som Mannerheim brukade besöka. Kopplingen till den finske militära ledaren som deltog i Nazitysklands angrepp på Sovjetunionen är naturligtvis indirekt i flera steg.

Vit flugsvamp? 

Jag var en gång på officiellt besök i Pentagon. Jag ingick i och för sig bara i ”delegationen”. Pappa hade jobbat med livsmedelsanknuten forskning i Chicago 1961-2 och träffade sin chef, en general. Finansiering var från USA:s armé eftersom de betalat hela resan till USA, därmed har jag ätit mat betald av USA:s försvarsdepartement. Klart skumt, men kanske preskriberat.

Jag har även besökt Vita Huset och Kongresshuset under John Kennedys period vid makten. OK, som turist. Inte särskilt skumt, men ändå. Att jag som 12-åring hade ”Kennedyfrisyr” som många andra i Chicago är väl inte särskilt belastande.

Jag blev inbjuden av en tjänsteman till ett hus som ligger i kvarteret bredvid Vita Huset.  I det huset, Office of the President, har vicepresidenten sitt kontor. Bara en gång och jag kommer aldrig att göra om det. Han var trevlig och vi hade en intressant diskussion om miljöfrågor, men för hans skull nämner jag inte något namn. Finansieringen var från min lön som forskningsassistent som betalts av svenska staten. Kanske tecken på att jag är dubbelagent. Klart suspekt!

Jag har hållit ett inlägg på ett seminarium om min forskning på en federal myndighet i Washington DC. Det var MOA, Jordbruksdepartementet, så det är väl knappast kopplat till säkerhetsintressen, men man kan ju inte vara säker. Livsmedelsförsörjning är viktig i krigstid.

Kremla?

Jag har som turist varit innanför ringmuren till Kreml och vandrat ….. utomhus. Vackra gamla hus. Finansiering från EU. Det är rätt nära maktens boning, men räknas nog inte till kategorin spioneri för rysk räkning, kanske för något annat land? Jag har besökt Peter den Stores palats i Sankt Petersburg också. Han var ju den siste ryske ledaren som krigat mot Sverige, så det kanske är belastande.

Jag har turistat på Skoklosters Slott med en universitetslärare som varit rysk överste. Jag tror att det uppvägs av den stora mängd akademiker från västländer jag vandrat runt med i Stockholm och Uppsala. Kanske var någon av dem kapten i reserven, vem vet?

Vilket är värst?

När det gäller den ekonomiska delen, dvs vem har betalat, ligger Brysselkål illa till. Att ha vandrat runt på Skoklosters Slott med en rysk fd överste kan verka misstänkt. Besöket på vapenmuséet från svensk stormaktstid är ju klart belastande. Kopplingen rakt in i Pentagon och besök i Office of the President slår utan tvekan ut det andra när det gäller personer och platser.

Slutsatsen är att jag tycks ha en del belastning som agent för flera länder, men den starkaste kopplingen har jag uppenbarligen till Vit flugsvamp! Alternativt är jag en trippel- eller fippelagent – för närvarande med en otroligt låg lön.

LD vid Satirsektionen

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.