Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Inrikes
2019-03-21

SVT Rapport och Underrättelsetjänsten MUST (20190320)

SVT Rapport och underrättelseenheten MUST:s årsrapport.

SVT:s journalist Kalle Jansson låter MUST chefen tala om de stora hoten från stormakter som Ryssland och Kina.
Men av någon oförklarlig anledning tar varken han eller reportern upp stormakten USA och dess militära hot och upprustningar? Utgör inte stormakten USA någon oro alls hos MUST? Hur kan det komma sig i suveränt demokratiskt land som Sverige?

Och borde inte en ifrågasättande och kritisk reporter på SVT tillika opartisk och oberoende, kunna ställa några vassa frågor till MUST-chefen Gunnar Karlsson på hur han ser på detta?

I går berättade en annan av SVT:s opartiska och oberoende journalister om hur NATO:s soldater från USA, Storbritannien, Norge och Finland övar krig (förlåt försvar heter det på SVT när USA ledda NATO och Sverige förbereder och övar krig) i övre Norrland.
Varför ska Sverige som officiellt inte är NATO medlem upplåta övningar åt NATO? Vad säger svenska folket om detta? Har regeringen någonsin frågat folket? Vem är det som tillsätter personal på MUST? I vems namn?

Varför ställer inte SVT:s reportrar dessa viktiga frågor till MUST-chefen?

Jag kastar en blick på SIPRI:s statistik över rustningar 2018 och ser att USA står för de i särklass största militära rustningarna världen någonsin skådat (även om vi inte räknar in Donald Trumps annonserade ökning av USA:s militär budget för 2019)

Inte heller oroar sig MUST-chefen för att de nordiska länderna Norge, Danmark, Finland och Sverige var och en för sig har en större militär budget per invånare än både Ryssland och Kina. Varför väcker detta inte frågor från SVT reportern Kalle Jansson?
Jag har för mig att en journalist/reporter har till uppgift att göra en allsidig research innan intervjun, förbereda och våga ställa kritiska frågor, ifrågasätta de förväntade svaren.
Inget av detta kommer fram under intervjun utan i stället låter SVT:s journalist Kalle Jansson MUST-chefen få ”upplysa” tittarna om det ständiga ryska hotet och ett växande hot från Kina.

SVT Rapport! Detta är inte journalistik. SVT reportern framstår som ett MUST-lydigt redskap eller till och med som presstalesperson för den svenska militära underrättelsetjänsten MUST.   

Enligt SIPRI var militära budgeten för åren 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 räknat i miljoner US $
Ryssland: 88 352, 84 696, 66 418, 69 245, 66 335
Sverige: 6 525, 6 555, 5 387, 5 427, 5 559
USA: 639 704, 609 914, 596 104, 600 106, 609 758

Om vi sedan räknar om SIPRI:s siffror för 2017 till per invånare får vi denna tydliga bild. En bild där samtliga nordiska länders budgetar var och en för sig är långt över de anslag som görs i Ryssland och Kina . Jämför också den fysiska landyta som anslagna militära medel ska fördelas på, är skillnaden ännu mer skrämmande. 
(Tyvärr. misslyckades jag inte överföra bild. Återkommer med uppdatering)

Jag vill bestämt påstå att  uttalanden från MUST-chefen är osanna och falska t.o.m propagandistiska.
”Ryssland fortsätter sin militära upprustning” (säger SVT:s Fredrik Skillemar) med hänvisning till MUST:s årsrapport.

”Det finns idag få tecken på att aktörerna är beredda att närma sig varandra” (Kalle Jansson)

Är det Ryssland som ligger med sina militära styrkor utmed USA:s gräns eller är USA och NATO som nu ligger utmed Rysslands gräns i hela Europa?  
I Tyskland finns 174 av USA:s militärbaser, i England 27, i Italien 50, i Japan 113, i Sydkorea 83, i Rumänien 5, i Bulgarien 4, i Turkiet 17,
i Irak 6, till dessa kommer sedan antalet i Norge, Polen och i Baltikum (och tydligen även Sverige)  Här uttrycker inte MUST-chefen den minsta oro, lika lite som han skulle se allt detta som ett skäl till att staten Ryssland har någon som helst anledning  till att känna sig hotad.


”Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har förändrats mycket under den tiden med den ryska illegala annekteringen av Krim och inblandningen i östra Ukraina som det tydligaste skiljemärket i säkerhetspolitiken” säger MUST-chefen Gunnar Karlsson

Är detta med sanningen överensstämmande?  Vad var det som egentligen hände i Ukraina 2013-2014?
Var det ryska politiker som stod på Majdan tillsammans med den sk oppositionen? Var det inte individer som USA vice utrikeschef Viktoria Nuland, senatorn John McCain, EU:s utrikeschef Cathrine Ashton, USA:s Kiev ambassadör Geoffry Pyatt, och naturligtvis vår egen Carl Bildt.

Och vad var det den estländske EU politikern Urmas Paet sa om Andrej Parubis och Sergej Pasjinkijs prickskyttar från Georgien? Inget om detta ifrågasätts idag. Efter hela 5 år har ingen utredning företagits av västvärldens tillsatte junta ledare Petro Porosjenko. Det är inte svårt att förstå varför? Vi fick inte heller veta om vad Krimborna själva ansåg om Majdan, inget om folkomröstningen på Krim år 1991, och heller inget om folkomröstningen den 16 mars 2014. 

Och varför uppfylldes inte det avtal 2014-02-21 som oppositionens representanter och den lagligt valde presidenten Viktor Janukovitj kommit överens om? Ett avtal som skulle garanteras med underskrifter från EU genom representanter utrikesministrarna Frank Walter Steinmeier, Fabius Laurent, Radoslaw Sikorski?

SVT reportern borde ha ställt också denna fråga till MUST-chefen och om han i dag inte ansåg det var en av västvärlden iscensatt statskupp som utspelades Ukraina.

Men icke? Inte ett ljud.
Vem behöver sådana journalister/reportrar? Hur har dessa ”yrkesmän” kunnat få epitetet ”Den tredje statsmakten”?

Är det att hävda det demokratiska statsskickets grundidéer
att förmedla nyheter på detta sätt? Betyder ett Sändningstillstånd
överhuvudtaget någonting?

I 8 § står:

”SVT ska meddela nyheter, stimulera till debatt, kommentera och belysa händelser…”

SVT ska granska myndigheter, organisationer, och företag som har inflytande på beslut som rör medborgarna samt spegla verksamheten inom sådana organ och andra maktsfärer.”

Ge ”den allsidiga information som medborgarna behöver för
att vara orienterade och ta ställning i samhälls- och kulturfrågor” 

Jag vill mena att SVT i detta inslag åsidosätter just detta och som istället blir ett partsinlägg för underrättelsetjänsten MUST:s egen framtid.

Historikern Magnus Hjort har i sin avhandling i "Nationens livsfråga" Propaganda och upplysning i försvarets tjänst 1944-1963 (Santerus förlag 2004) har visat hur försvaret, underrättelsetjänsterna och media samspelade då och jag vill påstå att detta samarbete som ovanstånde "SVT:s Rapport-intervju" visar har allt annat än stannat upp. 

Artikeln anmäls till Granskningsnämnden för att inslaget bryter mot Regeringens och Riksdagens framtagna Sändningstillstånd.

 

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.