Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Miljö
2019-10-03

Lögner om Vladimir Putins uttalande om Greta Thunberg

Expressen hade idag (3/10 2019) en vilseledande artikel som bygger sina påståenden på ett mycket ”kreativt” användande av citat. I rubriken på första sidan står det ”PUTINS ATTACK PÅ GRETA” vilket alls motsvaras av verkligheten. Liknande inlägg har förekommit i andra svenska tidningar.

I rubriken (i den tryckta versionen) står det:

Putin: Thunberg är en manipulerad tonåring.

I underrubriken står det:

Rysslands president om Greta Thunberg: ”Ska bara fördömas”.

Putins syn kommer fram i detta citat i Expressen:

När någon manipulerar barn och tonåringar för att få fördelar, då ska det bara fördömas, säger Putin enligt RT.

Kritiken riktas således mot de vuxna som påverkar och utnyttjar Greta inte mot Greta som person.

Expressen hänvisar till en kort artikel i nyhetsbyrån Reuters som bygger på uttalanden från den ryska presidenten. Reuters rubrik är: ”Rysslands Putin kritiserar Thunbergs tal”, dvs hennes tal i FN inte Greta som person.

Det står även att Putin ska ha sagt att han "inte delar FN:s beundran” av Thunberg”. Även det syftade på hennes tal inte på henne som person. Det korrekta citatet från RT är för övrigt:

I don’t share the common excitement about the speech by Greta Thunberg” (Jag delar inte den allmänna upphetsningen om (eller uppskattningen av) Greta Thunbergs tal)

Putins huvudpoäng i sakfrågan verkar ha varit att ett allmänt stopp för tillväxt skulle slå mot fattiga länders försök att komma upp på inkomstnivåer som i t.ex. Sverige. Inte för att Greta sa något om hur frågan ska hanteras med avseende på u-länder, men ett generellt avståndstagande från tillväxt utan uttalade undantag innebär det.

Jag har tidigare i en artikel tagit avstånd från angrepp på Greta Thunberg som person och skrivit att det är bra att hon bidragit till att lyfta denna viktiga fråga. Däremot är det helt i sin ordning att kritisera enskilda uttalanden av Greta, som trots sin ålder är en offentlig person. Hon har fel när hon gång på gång talar om ”forskarna” som om de vore ense. Jag delar inte hennes syn på hur akut hotet är och hur bråttom det är att åtgärda. Hotet mot klimatet ska dock tas på allvar och vi bör arbeta systematiskt för att minska riskerna.

Expressens artikel är en del av den svenska pressens hets mot Ryssland och dess president baserat på falska citat utan att bidra till klarhet om klimatfrågan.

 

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/putin-thunberg-ar-en-manipulerad-tonaring/

https://www.reuters.com/article/russia-putin-thunberg/russias-putin-criticises-greta-thunbergs-un-speech-idUSS8N1YC01P

https://www.rt.com/news/470070-vladimir-putin-greta-thunberg/?fbclid=IwAR1MiFAPARqu-nfg6-rP35Zd9hvFXLsQ3VRhMttJRhn8um8z2B4_Gc5FsF0

 

 

 

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Lars Drake
    04 oktober 20:01

    Nu 4/10 har nätversionen av artikeln uppdaterats och några av felen jag tagit upp har avlägsnats.