Deltagande media
LÖRDAG 11 JULI 2020
Utrikes
2019-11-27

Russofobi och antisemitism i våra egna västliga dementa demokratier

Igår tittade jag på SVT Rapports oberoende och faktaspäckade inslag om:
”Swedbank. Misstänkt sanktionsbrott” av SVT reportern Jonas Ohlin m.fl.
Här några Jonas journalistiska höjdpunkter:

”Genom en källa på Wallstreet i USA får Uppdrag Granskning tillgång till ett hemligt material.”
”En svart mapp med transaktioner…”
”uppgifterna i mappen kan innebära…”
”Om uppgifterna i den svarta mappen stämmer ”
”för den här gången leder spåren inte bara till oligarker och organiserad brottslighet utan hela vägen till Kreml … och den ryska krigsindustrin.” (märk ordvalet. Har vi någon gång i SVT Rapport fått höra ord som amerikansk eller svensk krigsindustri? Då talar SVT om ”försvarsindustri”)
”Ändå är det precis det uppgifterna i den svarta mappen verkar visa.”

Vad är detta? Vad är belagda fakta i detta inslag?

”en källa på Wallstreet”, ”en svart mapp”, ”hemligt material”,
”uppgifter som kan innebära”, Om uppgifterna stämmer”, ”Uppgifterna… verkar visa” ”spåren leder hela vägen till Kreml” .

Låter det inte som en dåligt skriven ”deckare”? Är det SVT:s nya fakta och informationsgenre?

Därefter följer andra delen av dessa återkommande reportage om Rysslands
”annektering av Krim, kopplingar till kriget.”
Aldrig ett ord om den av USA och EU genomförda statskuppen i Ukraina 2014.
En statskupp som nu i november 2019 äntligen rullas upp all sin nakenhet både i ukrainsk och rysk TV,
något som SVT Rapport inte låtsas om.

Det är i alla fall tack vare SVT:s Uppdrag Granskning som ” amerikanska myndigheter har börjat granska ärendet.”

Det var väl för väl!

En fråga infinner sig dock omedelbart. Har dessa påståenden och misstankar fastställts av en oberoende internationell eller svensk domstol? Var finns bevisen? Vad säger de parter i Baltikum och Ryssland som påstås utfört dessa penningtransaktioner? Tillfrågas de överhuvudtaget? Står det inte i SVT:s sändningstillstånd att "man ska höra båda parter", att fakta ska vara belagda och sanna. Ska inte SVT "meddela nyheter ..och därvid ge den allsidiga information som medborgarna behöver för att vara orienterade och ta ställning i samhälls och kulturfrågor"? 
Hur ska SVT:s kunder kunna ta ställning på misstankar och påståenden hämtade från "en hemlig svart mapp i USA från en okänd källa? Är detta seriös journalistisk verksamhet eller förtal? 

En annan fråga som poppar upp är hur det kan komma sig att ett oberoende SVT och dess Uppdrag Granskning aldrig vågat granska eller ens misstänka banker och tvättomater i USA och deras filialer runt om i världen? Aldrig kunnat finna en enda misstänkt oligark, exempelvis personer som demokraterna Hillary Clinton eller Michael Bloomberg och andra som med finansiella medel sk. fonder och sanktioner kan misstänkas påverka inte bara i val i USA utan även politiska val i andra länder?  Aldrig funnit industri och massmediala förtagare som har kopplingar till amerikanska presidenter och vänner, eller varför inte amerikanska ”krigsindustrier.” som enligt deras egna ”amerikanska lagar” borde beläggas med sanktioner? Det är just där SVT: journalisternas arbete övergår i ett ensidigt mantraliknande informationskrig.

Intressant värre och tystare blir det på SVT när USA:s fd. demokratiske vicepresident Joe Biden och hans son Hunter tvingat Ukrainas tidigare USA installerade president Petro Porosjenko att avskeda sin riksåklagare Viktor Sjokin för att dölja ett faktiskt avslöjat penningtvättsbrott de nu är inblandade i. En penning och mutskandal där det ukrainska företaget Burisma, (Cypern registrerat) skickat regelbundna penningtransaktioner under åren 2014-2015 på totalt 18 miljoner SEK till Hunter Bidens privata företag Rosemont Seneca Bohai LLC.

SVT:s ”oberoende USA korrespondent” Carina Bergfelt beskrev detta i SVT Rapport som ”ett försök av Donald Trump ”att hitta smuts på Joe Biden.” 

SVT:s ”oberoende” Uppdrag Granskning skulle kanske ha upptäckt det?
Men inte. Kritik och granskning av de egna penningtransaktioner och dess tvättomater i västvärlden är höjda över alla misstankar.
Hur var det SVT Aktuellts "oberoende nyhetsankare" Nikki Nylander sa: "USA:s 17 olika underrättelsetjänster kan inte ha fel". 
Uppdrag Granskning har tidigare hävdat att svenska banker som Swedbank, SEB, Nordea mfl varit mellanhänder ”tvättomater” till ukrainske presidenter, ryska oligarker och naturligtvis till ”nära vänner till Putin” eller ”Kreml” som det på SVT numera alltid heter på det oberoende SVT/SR.

Idag 20191126 skriver SVT att  
”SEB:s Vd nu publicerar uppgifter om mångmiljardflöden i en viss kundgrupp i Estland under åren 2005–2018. Banken förnekar samtidigt att den använts ”systematiskt” för penningtvätt.

För att hjälpa SVT med ytterligare perspektiv vill jag påminna SVT Uppdrag Gransknings journalister om att när EU- kommissionären Cecilia Malmström år 2014 berättade att korruptionen inom EU utgör 1160 miljarder SEK, år ut och år in blir ingen bland SVT:s faktadementa journalister upphetsad. Inte heller finns något intresse hos SVT:s Uppdrag Granskning för att granska William Browders förehavande och dennes penningtransaktioner i den sk. Magnitskijaffären.

SVT:s kunder vill bara få nyheter som är fastställda fakta och eller bevisde i en oberoende domstol, internationell som svensk. 

Russofobin och antisemitismen har samma ursprung och grogrund, nämligen våra egna västliga dementa demokratier.

 

 

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Lars Drake
    05 december 20:36

    Många bra iakttagelser. Om man ska gräva i alla mutsoppor som höjdare i USA eller EU är inblandade i får man skaffa en heltidstjänst för att hinna med.