Deltagande media
SÖNDAG 20 SEPTEMBER 2020
Utrikes
2020-02-12

Kommentarer till Utrikesministerns tal i Riksdagen

  • Ann Linde

    Foto: KristianPohl/Regeringskansliet.

Ann Lindes tal innehöll ett flertal dåligt underbygda påståenden/åsikter som bör avvisas. Det fanns även flera bra ståndpunkter. Här följer mina kommentarer. (Citaten är från Utrikesminister Ann Lindes tal i Riksdagen idag, 12/2 2020.)

Vår nära relation till USA är central för Sveriges säkerhet och välstånd.
Ett fungerande internationellt samfund förutsätter ett engagerat USA

USA:s ”engagemang” har inneburit det ena kriget efter det andra i flera decennier utan stöd i FN:s Säkerhetsråd. Försök att förstå att det är ett brott mot den folkrätt som nämns inledningsvis i Utrikesdeklarationen.

Regeringens rysslandspolitik ligger fast.
Där vi har gemensamma intressen kan och bör vi, liksom EU, samarbeta med Ryssland. Det gynnar vår säkerhet och stabiliteten i närområdet.

Bra med samarbete.

Vi fördömer den ryska aggressionen mot Ukraina och den illegala annekteringen av Krim. Dessa brott mot folkrätten utmanar den europeiska säkerhetsordningen.

För det första fälldes inte en enda bomb i processen som ledde till att Krim blev en del av Ryssland. När USA och allierade "engagerar" sig i andra länder fälls tusentals bomber. För det andra hölls en folkomröstning som alla vet var ett uttryck för Krimbornas önskan. För det tredje krossades den europeiska säkerhetsordningen när Nato utan stöd i Säkerhetsrådet bombade Jugoslavien i 78 dagar 1999 för att tvinga landet att avstå från Kosovo.

Sverige är redo att bidra till regional avspänning och dialog i Mellanöstern.
Vi fortsätter vårt engagemang i den globala koalitionen mot Daesh. Kurder, kristna och andra minoriteter i regionen måste skyddas.

Ingenting om att 8 Västländer bombat i Syrien, inklusive USA, Israel och Turkiet.

Regeringen är mån om en god relation med både Israel och Palestina. Sverige verkar liksom övriga EU för en lösning baserad på folkrätten där två stater kan leva tillsammans i fred och säkerhet.

Bra, men inget kategoriskt avståndstagande från Trumps plan som skulle permanenta existerande Apartheidsystem i Israel.

Regeringen har fördömt Iran för nedskjutningen av ett civilt flygplan där 17 personer hemmahörande i Sverige omkom. Vi kräver en oberoende och transparent utredning.

Inget fördömande av mordet på den iranske generalen som var på diplomatiskt uppdrag att verka för fred i Jemen. Detta skapade det spända tillstånd som ledde till nämnda nedskjutning.

 

Vi har både samarbete och en kritisk dialog med Turkiet. EU har fördömt Turkiets offensiv i nordöstra Syrien.

Bra.

Samtidigt har den syriska regimen under snart nio år hänsynslöst bombat sitt eget land till ruiner.

Inget om Västländers bombning i Syrien eller dessas stöd till islamister som tagit sig in i Syrien för att kriga. 

Den humanitära, politiska och ekonomiska krisen i Venezuela förvärras dag för dag. Tillsammans med det internationella samfundet verkar vi för en fredlig lösning.

Inget om USA:s sanktioner som är förödande för Venezuelas ekonomi.

Den ökande polariseringen i Bolivia är allvarlig och har lett till eskalerande våld och skadegörelse.

Polariseringen beror på en kupp där den valde presidenten tvingades fly landet. Fördöm kuppen i stället för att tala om polarisering.

Sammanfattning: skandalöst ensidig syn på världen!

 

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.