Deltagande media
TORSDAG 13 AUGUSTI 2020
Utrikes
2020-05-13

Ännu mera rysshets?

Nej detta är inte ett utslag av hets mot ryssar. Det är dock ett av väldigt många exempel på negativt vinklade reportage från Ryssland som svenska medier kommit med de senaste åren. Inslaget kritiserar Rysslands president Vladimir Putin. Det bör göras när det är väl motiverat, men i de flesta fall innehåller sådan kritik ensidiga tolkningar, överdrifter och förvrängningar och ibland rena citatförfalskningar. I det här fallet påstås att Ryssland under Putins tid tagit bort hedrandet av dem som dödats under andra världskriget och i stort sett bare satsat på att fira sergern den 9 maj. 1

Detta motsägs av det som utvecklats till en massrörelse nämligen´De odödligas regemente` då miljontals människor går med porträtt av släktingar som dött i andra världskriget. Putin själv har gått med i en sådan marsch och de förekommer på ett stort antal orter, även utanför Ryssland. Dessa marscher uppmärksammas stort i TV och press. Bilden som finns på SR:s hemsida i anslutning till artikeln är synnerligen dåligt (bra?) vald för den  motsäger också SRs budskap. Vladimir Putin är sannolikt på väg att lägga ner blommor vid ett minnesmärke för dem som dödats under andra världskriget.

Här följer en mailväxling jag hade idag med författaren till inslaget på Sveriges Radios hemsida (det ska naturligtvis vara ett och efter Putin i första meningen):

Hej Jesper 

 Har du hört talas om den stora massrörelse som finns i Ryssland och som Putin miljontals andra gått med i "De odödligas regemente"? Den har för övrigt spritts till flera andra länder också. Är inte det att hedra minnet av dem som fallit offer i Rysslands kamp mot Nazitysklands angrepp? Visar möjligen bilden som illustrerar artikeln hur Vladimir Putin är på väg att hedra minnet av dem som dött i andra världskriget?

 Med vänlig hälsning, Lars Drake

***

Halloj

 

Jo jag vet vad det är. Vilken bild artikel handlar det om? Om det är på vår hemsida?

 

Jesper

 

***

Hej

 

Följdfrågan var viktigare än inledningsfrågan. Vad visar det om det som sägs i programmet? Det har ju tillkommit och ökat under Putin.

 
 

Lars

 

***

Hej

Nu fattar jag vilken du menar. Allt som görs på hemsidan, bilder mm. Det görs av andra på Ekot. Det är inte mitt jobb, jag står för ljud/text.

Den bilden är troligen när Putin hedrar minnet av de som dött. Inte jag som valt bilden och sett fakta om den. Men på bilden finns inget om de odödligas regemente.

Jesper

 

***

Hej igen

 

OK. Bilden motsäger i någon mån det som finns i texten , men det är inte du som valt bild. Jag har inte skrivit att bilden har någon koppling till de odödligas regemente

 

Trots påminnelse har jag inte fått svar på den viktigaste frågan, den som anknyter till de odödligas regemente: "Är inte det att hedra minnet av dem som fallit offer i Rysslands kamp mot Nazitysklands angrepp?" Står inte det i strid med budskapet i din text?

 

Lars

 

***

Hej

Bilden motsäger inte alls texten. Det är en bild på Putin som ska lägga blommor, texten handlar om en historikers syn på hur Ryssland under Putins tid har använt sig av minnet av segern i andra världskriget. Finns ingen motsägelse i det.

Det sägs också i texten att dagen är ”viktig för många ryssar” och att kriget ”påverkade personligen”.

De odödligas regemente handlade inslaget inte om. Vissa anser att det är ett folkligt uttryck, andra anser att det var folkets röst en gång, men att det är en del av propaganda idag. För de som går i de där marscherna är det helt klart av personlig vikt.

Men inslaget handlar om styret under Putin, det ska man inte förväxla med det ryska folket.

Allt gott

Jesper

***

Jesper

Oj det var värre än jag trodde. Vad handlar programmet om kan man fråga sig. I inslaget står det (mina understrykningar): 

"– Jag skulle säga att den mänskliga kostnaden för segern har tagits bort från det här minnet. För då måste vi tala om saker som är extremt obehagliga, som förändrar minnet av segern till ett mycket tragiskt minne, säger Irina Sjerbakova.

Någonstans mellan 20 och 30 miljoner sovjetiska medborgare dog under Andra världskriget, en enorm mänsklig kostnad. Segerdagen, den är och har varit en viktig dag för många ryssar nu i 75 år, kriget påverkade personligen.

Under president Putins styre de senaste 20 åren så har det här krigets kostnad bleknat i det statliga firandet av segerdagen, tycker Irina Sjerbakova.
Förr var dagen ett firande, men också en sorgens dag, för det var människor som dog."

Tagits bort, bleknat och förr! En tämligen entydig syn framförd av den enda person som intervjuats. 

Min poäng var att de odödligas regemente med många miljoner människor, som tydligt stöds av den politiska makten i Ryssland och handlar om just hedrande av dem som dött, och Putins tydliga markeringar för att hedra minnet av dem som dött motsäger denna bild, men i inslaget står hennes syn på firandet oemotsagt. 

Lars

 _____

!  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7469845&fbclid=IwAR3GmmKNFfmNhtpEmj3nPdRU2PAqUG9XhEgdNCGD3V1TpOFPEKnOFPwL0ag

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.